x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Traficanţii răpesc copii din Haiti

Traficanţii răpesc copii din Haiti

de Mihaela Matachita    |    22 Ian 2010   •   00:00

Reţelele de traficanţi profită de dezastrul produs de cutremurul din Haiti şi răpesc copii pentru a-i vinde pe piaţa ilegală a adopţiilor internaţionale, a relatat AFP citând Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).



UNICEF a avertizat vineri că aproximativ 15 copii au dispărut deja din spitale, în condiţiile în care aceste reţele legate de piaţa adopţiilor se activează imediat după catastrofe de amploarea cutremurului devastator de la 12 ianuarie. Consilierul regional al UNICEF, Jean-Luc Legrand, a declarat că  "traficul de copii exista deja în Haiti înainte de această catastrofă şi, din nefericire, reţelele au legături cu piaţa adopţiilor internaţionale". El a explicat că "ne-am confruntat cu acelaşi fenomen în timpul tsunamiului din Asia, în 2004. Aceste reţele se activează imediat după o catastrofă naturală şi profită de slăbiciunea statului, de slăbiciunea coordonării principalilor actori în teren pentru a răpi copii şi a-i scoate din ţară". El a precizat că ţările care primesc copii din Haiti trebuie să respecte Convenţia de la Haga, în sensul că trebuie să se asigure că minorii adoptaţi nu au fost răpiţi sau vânduţi.

Acest avertisment survine după o săptămână de relatări, luări de poziţii, decizii, presiuni privind soarta minorilor din Haiti după cutremurul cu magnitudinea de 7 grade.

Luni, Comitetul ONU pentru drepturile copilului a avertizat împotriva răpirilor de copii sub acoperirea adopţiilor, declarându-se "alarmat" de situaţia din această ţară în care jumătate din populaţie este minoră. Ca urmare a informaţiilor privind jafurile şi violenţele din Haiti, comitetul a cerut "măsuri imediate pentru protejarea copiilor împtriva tuturor formelor de violenţă şi exploatare, inclusiv violenţă sexuală şi răpiri sub acoperirea adopţiei". Totodată, Comitetul s-a declarat preocupat de soarta miilor de copii separaţi de familiile lor.
Ţări ca Statele Unite, Olanda, Franţa, Belgia şi-au exprimat temerile faţă de supravieţuirea copiilor din Haiti pe punctul de a fi adoptaţi şi au anunţat accelerarea procedurilor de adopţie a acestora. Spania a anunţat o intenţie similară. Olanda, care repatriase deja şase copii adoptaţi, a mai trimis un avion pentru încă 109 copii în curs de adopţie. Dintre aceştia, 9 copii nu au încă familie adoptivă. Între timp, UNICEF a avertizat împotriva "oricărei  precipitări" în adoptarea copiilor "din cauza situaţiei de extrem confuse" din Haiti. La rândul său, şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, a pus în gardă împotriva adopţiilor precipitate pentru ca autorităţile franceze "să nu fie acuzate de răpire".

×
Subiecte în articol: externe