x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CATASTROFA MH17: Olanda ar putea prelua controlul anchetei asupra prăbuşirii avionului Malaysia Airlines

CATASTROFA MH17: Olanda ar putea prelua controlul anchetei asupra prăbuşirii avionului Malaysia Airlines

21 Iul 2014   •   12:37
CATASTROFA MH17: Olanda ar putea prelua controlul anchetei asupra prăbuşirii avionului Malaysia Airlines
Sursa foto: ANASTASIA VLASOVA/EPA

Kievul este dispus să predea partenerilor săi occidentali, în special Olandei, "ţara care a suferit cel mai mult", coordonarea anchetei asupra prăbuşirii avionului companiei Malaysia Airlines şi să asigure transportul rămăşiţelor pământeşti ale victimelor la Amsterdam, a declarat luni premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, într-o conferinţă de presă, informează Reuters şi Interfax-Ukraina, conform Agerpres.

"Ucraina este dispusă să transmită partenerilor noştri occidentali rolul de coordonare a anchetei privind circumstanţele producerii tragediei aeriene, iar Olanda ar putea conduce acest proces. În acest moment, nu avem niciun dubiu că avionul a fost doborât de la sol, în urma unui atac cu rachetă, cel mai probabil cu o rachetă BUK- M1 (SA-11, sistem de rachete ghidate prin radar). Este clar că acest sistem nu putea fi operat de terorişti proruşi beţi. Au fost indivizi profesionişti", a afirmat şeful guvernului ucrainean.

În acelaşi timp, el a spus că nu are dubii că avionul de linie malaezian a fost a fost doborât cu o rachetă din cadrul sistemului de rachete antiaerian BUK-M1, care a fost folosit de "profesionişti".

Preşedintele rus Vladimir Putin ar trebui să înţeleagă că 'este de ajuns deja' , a afirmat premierul ucrainean, criticându-l pe liderul rus pentru că a permis livrarea de arme către rebelii care se opun armatei ucrainene în estul Ucrainei. "Nu mă aştept la nimic de la guvernul rus. Ruşii au furnizat arme, au trimis combatanţi. Putin ar trebui să înţeleagă că este de ajuns deja. Acesta nu mai este un conflict între Ucraina şi Rusia. Acesta este un conflict internaţional", a opinat Iaţeniuk.

Citește și Apocalipsa vine AZI
13 Apocalipse pe care le-am ratat și încă una, care va veni


El a adăugat că au fost recuperate rămăşiţele pământeşti a 272 de persoane, dintre care cele a 251 se află în camere frigorifice în oraşul Torez. 'Noi suntem pregătiţi să trimitem corpurile neînsufleţite la Amsterdam pentru a se proceda la autopsia lor şi la orice expertiză independentă necesară'', a mai spus premierul ucrainean.

Un avion de linie malaezian, model Boeing-777, cu 298 de persoane la bord, s-a prăbuşit joi seară în estul Ucrainei, fiind doborât cu o rachetă sol-aer de către rebelii proruşi, menţionează Interfax-Ukraina.


×