x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tragedia de la frontiera americano-canadiană. Nu a fost stabilită cetățenia celor 8 persoane decedate

Tragedia de la frontiera americano-canadiană. Nu a fost stabilită cetățenia celor 8 persoane decedate

de Redacția Jurnalul    |    01 Apr 2023   •   12:00
Tragedia de la frontiera americano-canadiană. Nu a fost stabilită cetățenia celor 8 persoane decedate

Autoritățile canadiene nu au confirmat încă cetățenia celor 8 persoane înecate, în timp ce traversau fluviul St. Lawrence, de la graniţa Canadei cu SUA. Cele două familii ar fi de origine română şi indiană, potrivit presei canadiene.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Consulatului General al României la Montreal, s-a autosesizat în cazul unei familii de cetățeni români, care ar fi decedat în comunitatea autohtonă Akwesasne (la frontiera dintre provinciile canadiene Quebec și Ontario și statul american New York).

„Potrivit informațiilor preliminare obținute de către reprezentanții oficiului consular, autoritățile canadiene au informat că 8 persoane, printre care și doi minori, au fost găsite decedate prin înecare. Inițial au fost găsite 6 persoane (5 adulți și un minor), iar ulterior, în cadrul procedurilor de căutare și salvare, au mai fost găsite două persoane (un adult și un minor). Până la acest moment, autoritățile canadiene nu au confirmat cetățenia victimelor, făcând referire doar la orginea română a unora dintre acestea și la faptul că cei doi minori aveau cetățenia canadiană, fiind găsite și pașapoartele canadiene ale acestora. A fost demarată o anchetă cu privire la acest caz”, transmite MAE.

Consulatul General al României la Montreal a contactat și Ministerul de Externe al provinciei Quebec, pentru a obține informații suplimentare referitoare la acest caz. Oficiul consular a primit confirmarea că solicitarea a fost transmisă autorităților canadiene competente pentru formularea unui răspuns.

„Având în vedere că acest caz este gestionat în comun de autoritățile canadiene și cele americane, demersuri similare celor ale Consulatului General al României la Montreal au fost realizate pe lângă autoritățile americane și de către Ambasada României la Washington, prin intermediul Biroului Atașatului pentru Afaceri Interne, dar și de către reprezentanții Consulatului General al României la New York. MAE informează că niciuna dintre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din Canada și SUA nu au primit solicitări de informații sau de asistență consulară legate de acest caz. Ambasada României la Washington, Consulatul General al României la New York și Consulatul General al României la Montreal continuă dialogul cu autoritățile competente ale celor două țări, fiind pregătite să acorde asistență consulară, conform competențelor”, mai arată MAE.

Corpurile a 8 persoane au fost recuperate, joi, din fluviul St. Lawrence, de la graniţa Canadei şi Statelor Unite. Se pare că ar fi vorba de două familii, una de oridine română și alta de origine indiană. Cele 8 persoane, între care doi copii, cel mai probabil încercau să intre ilegal în SUA.

×
Subiecte în articol: canada sua romani inecati