
Aceasta a petrecut mai multe luni investigând legătura dintre grupările mafiote și incendiile care devastează regiunile sudice ale țării, relatează CNN.
În 2021, Sicilia s-a confruntat cu peste 8.000 de incendii, când temperaturile au atins 49 de grade Celsius. În 2023, mai mult de jumătate din cele aproximativ 3.700 de incendii din Italia au avut loc în regiunile controlate de cele patru mari grupări mafiote: Sicilia, Puglia, Calabria și Campania.
Crima organizată folosește focul în două moduri principale.
În primul rând, pentru profit - incendiile creează urgențe care necesită contracte pentru stingere, curățare și reconstrucție. În al doilea rând, pentru control teritorial - focul este folosit ca instrument de intimidare și pentru a marca teritoriul.
Mai mult, există indicii că organizațiile mafiote ar folosi incendiile pentru a obține terenuri pe care să dezvolte proiecte de energie solară și eoliană, încercând astfel să profite de fondurile destinate tranziției energetice.
Laura Biffi, de la organizația de mediu Legambiente, subliniază că există o întreagă „industrie a incendiilor" în sudul Italiei. Chiar și atunci când mafia nu provoacă direct incendiile, este puțin probabil ca cineva să îndrăznească să aprindă un foc pe teritoriul controlat de aceasta fără permisiune.
Deși Italia are legi pentru a descuraja incendiile provocate intenționat, aplicarea acestora rămâne dificilă. Pietro Ciulla, reprezentantul WWF Italia pentru Sicilia, atrage atenția asupra lipsei unei strategii eficiente de prevenire a incendiilor, situație care facilitează infiltrarea și afacerile mafiei.

Schimbările climatice complică și mai mult situația. Temperaturile ridicate și vântul cald și uscat, care vin dinspre Sahara, creează condiții perfecte pentru incendii rapide și greu de controlat, pe care grupările criminale le pot exploata în avantajul lor.
(sursa: Mediafax)