x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Transnistria - Verdict zdrobitor

Transnistria - Verdict zdrobitor

de Vitalie Calugareanu    |    19 Sep 2006   •   00:00
Transnistria - Verdict zdrobitor

Rezultatele referendumului neconstitutional pentru separarea Transnistriei de Republica Moldova, care s-a desfasurat duminica in regiunea transnistreana, au scos la iveala aspiratiile proruse ale populatiei din stanga Nistrului.

Dupa numararea buletinelor de vot si anuntarea "oficiala" a rezultatelor, concluzia este una singura: populatia din Transnistria isi doreste dezlipirea de Republica Moldova. Conform rezultatelor anuntate de asa-numita comisie electorala centrala de la Tiraspol, 97% dintre alegatori au pledat in favoarea proclamarii independentei Transnistriei si a aderarii ulterioare a provinciei separatiste la Federatia Rusa. Pentru reintegrarea in Republica Moldova au votat mai putin de 3% dintre alegatori.

Click pentru a mari
CLICK PE IMAGINE PENTRU ZOOM

VORONIN, CU CALM. Chiar daca nu a fost recunoscut de nimeni pe plan international, referendumul a provocat ingrijorare la Chisinau, presedintele Vladimir Voronin vazandu-se nevoit sa le ceara functionarilor publici sa dea dovada de calm si retinere in ceea ce priveste situatia din zona de securitate.

IN ZONA RUBLEI. Pe de alta parte, liderul transnistrean, Igor Smirnov, a lansat ieri o initiativa legislativa privind reformarea puterii si armonizarea legislatiei transnistrene cu cea a Federatiei Ruse. Intr-un apel catre populatie, Smirnov a precizat ca "rezultatele referendumului constituie o lege cu actiune directa pentru presedintele si autoritatile transnistrene, care ar fi obtinut de la popor mandatul de incredere pentru implementarea unor reforme de mare anvergura in interiorul republicii". Liderul separatist a mai spus ca esenta viitoarelor reforme consta in "armonizarea legislatiei Transnistriei cu cea a Rusiei in domeniul politicilor financiare, economice, fiscale si vamale, in domeniul asistentei sociale si a invatamantului". El a mers si mai departe, anuntand ca a obligat Banca Republicana Transnistreana sa studieze problema intrarii in zona de circulatie a rublei rusesti. Observatorii locali si internationali care au luat parte la consultarea publica sustin ca, prin organizarea referendumului de duminica, Smirnov si-a inceput de fapt campania pentru alegerile prezidentiale care urmeaza sa aiba loc in decembrie.

×
Subiecte în articol: externe