x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trei pentru Parlament

Trei pentru Parlament

28 Feb 2005   •   00:00

EXTERNE
DE VIITOR - Comunistii, nationalistii si centristii se si vad in Legislativul de la Chisinau Noua partide, doua coalitii si 12 candidati independenti se vor confrunta duminica pentru cele 101 locuri in Parlamentul de la Chisinau, institutie care il va alege pe seful statului. Probabil ca Voronin, singurul comunist aflat la conducerea unui stat ex-sovietic, isi va pastra functia.
ANCA ALDEA

TENDINTA. O parte a electoratului din Republica Moldova nu-i mai vrea pe comunisti
Scrutinul are loc intr-un moment in care Rusia a pierdut deja controlul in doua dintre republicile ex-sovietice, George si Ucraina, si risca sa-l piarda si in Republica Moldova, Kirgistan, si Tadjikistan. TENDINTE. Campania electorala din Republica Moldova se axeaza in jurul reducerii influentei rusesti. O ocazie pentru comunisti sa revina la putere cu o ideologie pro-Vest, scrie, intr-un comentariu, agentia Reuters. Azi, si comunistul Voronin, si liderii Opozitiei spun ca Republica Moldova trebuie sa urmareasca stabilirea unor legaturi mai stranse cu Europa. La ultimul sondaj de opinie, comunistii au fost creditati cu pana la 62% dintre intentiile de vot.

ROSU, GALBEN SI PORTOCALIU. La Chisinau, principalele bulevarde s-au ingalbenit. De crengile copacilor atarna panglici galbene, simbolul Blocului Moldova Democrata (BMD), principalului partid de Opozitie. Panglicile portocalii au fost rezervate Partidului Popular Crestin-Democrat (PPCD) al lui Iurie Rosca. Serafim Urecheanu, presedintele BMD, este principalul contracandidat al lui Voronin la legislative. Potrivit publicatiei Nezavisimaia Gazeta, citata de agentia Rusia la zi, puterea a incercat sa-l neutralizeze pe Urecheanu, care este si primarul Chisinaului, acuzandu-l de abuz in serviciu si intentandu-i proces penal. Doar comunistii, PPCD si BMD sunt siguri ca vor intra in Parlament. La Chisinau, pariurile au devenit la ordinea zilei. Cine castiga intre comunisti (rosii), BMD-isti (galbenii) sau PPCD-istii (portocalii). Indiferent de invingator, dividendele le obtine Occidentul, scrie Rusia la zi. Pierzand Republica Moldova, Rusia isi poate salva onoarea doar daca va avea loc o schimbare de regim.

Voronin crede in continuare ca "fortele ruse i-au sustinut pe adversarii lui" si evoca necesitatea implicarii omologului sau Vladimir Putin in reglementarea problemei transistrene, prin retragerea trupelor din enclava.

SEMN RAU
Conducerea PPCD ar putea sa nu recunoasca valabilitatea rezultatelor scrutinului legislativ, "daca mostrele de terorism mediatic la adresa PPCD si a liderului acestuia, Iurie Rosca, nu vor fi reprimate de Comisia Electorala Centrala". Crestin-democratii atrag atentia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare din Europa (OSCE), a Consiliului Europei, a institutiilor diplomatice acreditate si a organismelor internationale care supravegheaza alegerile ca "in urma loviturilor murdare ale regimului Voronin, atmosfera politica este atat de tensionata, incat ar putea servi drept cauza a unei instabilitati sociale fara precedent si a destabilizarii situatiei social-politice inainte si dupa scrutin". Intr-un comunicat de presa al PPCD, citat de agentia RGNPress, se arata ca "teroristii mediatici ai regimului Voronin au pregatit inca un film denigrator la adresa PPCD si a lui Rosca". Filmul aminteste, intre altele, de doua presupuse vile ale lui Rosca, situate pe Valea Prahovei, in Romania. Pelicula ofera si probe false, potrivit carora toti liderii PPCD ar avea cetatenie romana si proprietati in Romania.
×
Subiecte în articol: externe republica moldova ppcd