x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tribut victimelor de la Madrid

Tribut victimelor de la Madrid

25 Mar 2004   •   00:00

Personalitati din 50 de state s-au adunat ieri la Madrid pentru a aduce un ultim omagiu celor 190 de victime ale sangeroaselor atacuri din 11 martie, din capitala Spaniei.

O ceremonie trista, dar pregatita in cele mai marunte detalii pentru a cinsti cum se cuvine memoria victimelor „trenurilor mortii", intre care, din nefericire, s-au aflat si 16 romani, a inceput ieri la pranz la Madrid, in timp ce afara ploua marunt.

INVITATI. Muzica de orga, imnuri religioase, un sobor de 31 de preoti, personalitati din 50 de tari. Sunt cateva dintre detaliile funeraliilor desfasurate la catedrala Almudena. Familia regala spaniola, presedintele francez, Jacques Chirac, premierul britanic, Tony Blair, secretarul american de Stat, Colin Powell, dar si premierul roman, Adrian Nastase, si ministrul de Externe, Mircea Geoana, au fost prezenti la ceremonie. Sute de apropiati ai celor 190 de victime si mii de persoane erau asteptate sa ia parte la slujba de inmormantare.

FORTAREATA. Pentru ca biserica este neincapatoare pentru atata lume, autoritatile au instalat ecrane uriase in mai multe locatii din Madrid, astfel incat ceremonia sa poata fi urmarita de cei interesati. Capitala Spaniei a fost transformata ieri intr-o adevarata fortareata, pentru a preveni orice alt posibil atentat.

AMPRENTE. In afara de cei 190 de morti, atacurile din Spania s-au soldat cu ranirea a 1.500 de oameni, printre care si 93 de romani. Politia a gasit amprentele a doi dintre suspectii retinuti in cazul atentatelor. Amprentele au fost descoperite pe o furgoneta cu ajutorul careia au fost transportatele materialele explozibile si pe un rucsac care continea o bomba.

AUTOGRAF DE LA BECKHAM. Ca un amanunt de culoare, investigatorii au gasit si un autograf de la fotbalistul britanic David Beckham in casa unuia dintre marocanii arestati de politia spaniola.

In total, politia a arestat 15 suspecti, majoritatea marocani. Ei fac parte dintr-o celula care are legaturi stranse cu temuta retea terorista Al-Qaeda. Anchetatorii sustin insa ca mai exista si alti radicali islamisti implicati in atacuri, care au parasit Spania. Ei sunt cautati de serviciile de informatii din Italia, Marea Britanie, Germania si Franta.

Recunoastere pentru Zapatero

Ceremonia de ieri a insemnat si confirmarea, cu titlu inca neoficial, a liderului socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero in functia de premier. Agenda lui Zapatero a inclus primele discutii cu mai multi lideri straini, in special despre situatia din Irak si Uniunea Europeana. Printre oficialii cu care s-a intalnit viitorul sef al Guvernului de la Madrid se numara premierul britanic, Tony Blair, cel polonez, Leszek Miller, presedintele Frantei, Jacques Chirac, cancelarul german, Gerhard Schroder, si presedintele portughez, Jorge Sampaio. Una dintre primele declaratii publice ale lui Zapatero, dupa victoria partidului sau in alegeri, a fost confirmarea promisiunii sale electorale de a rechema trupele spaniole din Irak.

×
Subiecte în articol: externe