x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Două aeroporturi din Crimeea, preluate de trupe ruseşti

Două aeroporturi din Crimeea, preluate de trupe ruseşti

28 Feb 2014   •   12:34
Două aeroporturi din Crimeea, preluate de trupe ruseşti
Sursa foto: kyivpost.com

Ucraina a acuzat vineri Rusia de "invazie armată şi ocupaţie", după ce persoane înarmate au preluat în noaptea de joi spre vineri controlul asupra a două aeroporturi, relatează France Presse. "Consider că ceea ce se întâmplă este o invazie armată şi ocupaţie, ce încalcă toate acordurile şi normele internaţionale", a scris ministrul ucrainean de interne interimar Arsen Avakov pe pagina sa de Facebook.

"Aceasta este o provocare directă la o baie de sânge armată pe teritoriul unui stat suveran. Acest lucru nu mai este de competenţa Ministerului de Interne. Aceasta este de competenţa Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională", mai scrie Avakov.

Potrivit ministrului ucrainean, "unităţi armate ale flotei ruse blochează" aeroportul Bilbek, în apropiere de Sevastopol, unde se află "militari şi poliţişti de frontieră ucraineni". "Aeroportul nu funcţionează. Nu există încă nicio confruntare armată", precizează el.

La Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea, persoane înarmate au preluat de asemenea controlul aeroportului local şi "nu îşi ascund apartenenţa la forţele armate ruse", potrivit ministrului ucrainean de interne.

Un corespondent AFP a constatat anterior la aeroportul din Simferopol prezenţa unor persoane înarmate cu arme Kalaşnikov, purtând uniforme militare, dar fără însemne distinctive. Cu toate acestea, aeroportul continuă să funcţioneze. Când au fost întrebaţi despre originea lor, aceştia au refuzat să comenteze.

Evenimentele s-au accelerat în ultimele două zile în peninsula rusofonă Crimeea, care pare să scape din ce în ce mai mult controlului autorităţilor centrale de la Kiev, alarmând Occidentul.

La Simferopol, drapelul rus a fost arborat joi pe acoperişul parlamentului local, controlat de asemenea de mai multe zeci de persoane înarmate proruse. Deputaţii au demis guvernul local şi au votat desfăşurarea unui referendum pentru extinderea autonomiei la 25 mai.

Ocuparea parlamentului din Crimeea a fost calificată joi "periculoasă şi iresponsabilă" de către secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care s-a declarat "extrem de îngrijorat de cele mai recente evoluţii în Crimeea", îndemnând Rusia să evite "orice acţiune care ar putea provoca o escaladare" a crizei ucrainene.

Moscova a dat asigurări că nu se află în spatele ultimelor tulburări din Crimeea, potrivit secretarului de stat american John Kerry, care a vorbit telefonic cu omologul său rus Serghei Lavrov. Rusia, a cărei flotă militară în Marea Neagra se bazează în Crimeea, a promis să "respecte integritatea teritorială a Ucrainei", a declarat şeful diplomaţiei SUA, reiterându-şi avertismentul împotriva oricărei "provocări". Statele Unite au afirmat de asemenea că supraveghează activităţile militare ale Moscovei, care miercuri "a plasat în stare de alertă" o parte din trupele sale şi a decis o inspecţie-surpriză în districtele militare din Vest, în apropiere de Ucraina, şi din Centru, pentru a verifica capacitatea de luptă a armatei.

×
Subiecte în articol: trupe rusesti aeroporturi crimeea