x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia ar putea accepta aderarea Finlandei la NATO: "Suedia să nu se deranjeze să încerce în acest moment"

Turcia ar putea accepta aderarea Finlandei la NATO: "Suedia să nu se deranjeze să încerce în acest moment"

de Redacția Jurnalul    |    01 Feb 2023   •   19:00
Turcia ar putea accepta aderarea Finlandei la NATO: "Suedia să nu se deranjeze să încerce în acest moment"
Sursa foto: Hepta

Turcia ar putea fi de acord cu intrarea Finlandei în NATO însă respinge cererea Suediei, potrivit președintelui Recep Tayyip Erdogan, citat de Reuters.

"Suedia să nu se deranjeze să încerce în acest moment. Nu vom spune da candidaturii ei la NATO, atâta timp cât permite arderea Coranului", a spus acesta. 

Totodată, Erdogan și șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, au spus zilele trecute că ar putea accepta aderarea Finlandei la Alianță înaintea Suediei. 

Cele două țări și-au depus împreună candidaturile la NATO, în primăvara anului trecut, în contextul invaziei ruse în Ucraina. Pentru a fi acceptate este nevoie de unanimitatea tuturor statelor membre dar Turcia se opune pe motiv că acestea adăpostec militanți kurzi. Nici Ungaria nu a acceptat până acum. Deși este țară membră UE și NATO, conducerea de la Budapesta este și apropiată de Rusia. 

Pe 21 ianuarie 2023, în cadrul unui protest desfășurat la Stockholm, militantul de extremă dreapta Rasmus Paludan a dat foc unui exemplar al Coranului în fața unei moschei și a spus că va face acest lucru săptămânal până când Ankara va fi de acord cu intrarea Suediei în NATO. 
 

×
Subiecte în articol: turcia Suedia finlanda nato