x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia acceptă intrarea Finlandei în NATO. Jens Stoltenberg sugerează că Suedia va adera rapid dacă Recep Erdogan pierde alegerile

Turcia acceptă intrarea Finlandei în NATO. Jens Stoltenberg sugerează că Suedia va adera rapid dacă Recep Erdogan pierde alegerile

de Redacția Jurnalul    |    31 Mar 2023   •   16:00
Turcia acceptă intrarea Finlandei în NATO. Jens Stoltenberg sugerează că Suedia va adera rapid dacă Recep Erdogan pierde alegerile

Suedia poate deveni membră NATO până în această vară, spune secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, citat de Politico.

''Suedia încă poate deveni membră a NATO până în vară. Obiectivul meu rămâne ca, după alegerile din Turcia, dar înainte de summitul de la Vilnius (11-12 iulie), să putem avea ratificarea pentru Suedia.

Dacă Finlanda şi Suedia se alătură Alianţei Nord-Atlantice, atunci 96% din populaţia UE va trăi în curând într-o ţară din NATO. Au existat negocieri dificile, dar Suedia a demonstrat că îşi adânceşte cooperarea cu Turcia, că luptă contra terorismului, că face mai mult schimb de informaţii şi că nu există nicio restricţie asupra exporturilor de arme.

Este de neconceput ca noi să nu reacţionăm dacă există vreo ameninţare militară la adresa Suediei. Este într-o situaţie total diferită şi mult mai sigură decât înainte de a solicita aderarea. Ea stă acum la masa NATO", a spus acesta, sugerând astfel că speră ca actualul președinte Recep Tayyip Erdogan să piardă scrutinul din mai. 

El a precizat însă că decizia aparține Turciei, cel mai important stat NATO din Europa. 

''Vorbim despre parlamente naţionale suverane şi, evident, eu nu pot oferi vreo garanţie în numele lor'', a spus el.

Turcia s-a opus aderării SUediei și Finlandei la NATO din cauza adăpostirii unor militanți kurzi. 

Turcia a acceptat aderarea Suediei la NATO

Parlamentul turc a ratificat, joi. aderarea Finlandei la NATO dar nu și pe a Suediei. 

În urma acceptului Ankarei, Stoltenberg spune că Finlanda va intra oficial în Alianță în următoarele zile. 

''Toţi cei 30 de aliaţi din NATO au ratificat protocolul de aderare. Aştept cu nerăbdare arborarea drapelului Finlandei la sediul NATO în zilele următoare'', a scris Stoltenberg pe Twitter.

O reuniune NATO se va desfășura pe 4-5 aprilie la Bruxelles. 
 





 

×
Subiecte în articol: nato suedia turcia jens stoltenberg erdogan