x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia ANUNȚĂ noi negocieri de pace ruso-ucrainene

Turcia ANUNȚĂ noi negocieri de pace ruso-ucrainene

31 Mar 2022   •   13:37
Turcia ANUNȚĂ noi negocieri de pace ruso-ucrainene
Sursa foto: Hepta

Șefii diplomațiilor Rusiei și Ucrainei s-ar putea întâlni în următoarele două săptămâni, spune ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, citat de Reuters.

"Ar putea avea loc o reuniune la cel mai înalt nivel, cel puţin între miniştrii de externe, într-o săptămână sau două. Ceea ce contează este ca cele două părţi să se întâlnească şi să ajungă la un acord asupra unui armistiţiu durabil. Este imposibil să negociezi sub presiunea armelor", a declarat acesta, dar a precizat că este "imposibil de avansat o dată". Turcia vrea să organizeze întâlnirea "în calitate de mediator sincer".

Totodată, Turcia a propus deschiderea a "două coridoare umanitare, spre Rusia şi spre Ucraina".

"Nimeni nu trebuie să facă presiuni asupra civililor pentru ca ei să aleagă un coridor sau altul. Fiecare trebuie să se poată duce unde doreşte", a spus Cavusoglu. 

El a mai precizat că negocierile din această săptămână au avur cele mai semnificative rezultate de până acu,. 
"Părţile au ajuns la un compromis asupra unor probleme. Altele mai trebuie să fie negociate, de exemplu neutralitatea".

Ucraina a propus ca neutralitatea țării, cerută de Rusia, să fie garantată de 10 țări, printre care 5 membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.

"Au fost luate unele măsuri pentru a reduce tensiunea, însă noi nu vedem deloc aceasta pe teren. Suntem prudenţi", a recunoscut ministrul turc.

Despre oligarhul rus Roman Abramovici, oficialul spune că acesta lucrează "cu sinceritate" pentru a pune capăt războiului. El a fost prezent la negocierile de la Istanbul. 

Ministerul rus de Externe a anunțat că este deschis la o întâlnire între șefii diplomațiilor celor două state aflate în conflict însă discuțiile trebuie să fie substanţiale.

×
Subiecte în articol: negocieri Rusia ucraina turcia