x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia aşteaptă sprijinul Germaniei pentru aderarea la UE

Turcia aşteaptă sprijinul Germaniei pentru aderarea la UE

29 Iun 2013   •   18:18

Ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu şi-a exprimat speranţa că Germania va susţine candidatura ţării sale în ceea ce priveşte aderarea la Uniunea Europeană, informează agerpres.ro.

"Aderarea la UE rămâne o prioritate strategică a Turciei. De la Germania, în calitate de membru influent al UE, aşteptăm evident un sprijin în această procedură - ţinând cont de relaţia noastră specială", a declarat ministrul turc, într-un interviu publicat sâmbătă de săptămânalul german Focus, citat de AFP.

France Presse notează că Berlinul s-a arătat mai reticent în acest subiect. Dar, deşi Berlinul a acceptat în cele din urmă că UE deschide în toamnă un nou capitol de negocieri cu Ankara, cancelarul german Angela Merkel nu pierde nicio ocazie pentru a-şi exprima rezervele privind locul Turciei în UE.

Potrivit unui sondaj publicat în acelaşi număr al Focus, aproximativ 58% dintre germani apreciază că a continua negocierile de aderare cu Turcia este o eroare. Numai 34% din cele 1.008 persoane chestionate apreciază că guvernul german a avut dreptate să dea undă verde pentru negocierile de aderare.

Angela Merkel şi partidul său conservator CDU/CSU militează în programul lor electoral pentru alegerile legislative din toamnă pentru 'o aprofundare şi o ameliorare a parteneriatului' între UE şi Turcia, dar în nici un caz pentru o aderare deplină şi completă. 

×
Subiecte în articol: turcia ue germania turcia