x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia cere o reuniune a NATO după ce i s-a doborât un avion de vânătoare de către trupele siriene

Turcia cere o reuniune a NATO după ce i s-a doborât un avion de vânătoare de către trupele siriene

de Mediafax    |    24 Iun 2012   •   10:23
Turcia cere o reuniune a NATO după ce i s-a doborât un avion de vânătoare de către trupele siriene

Turcia a cerut o reuniune urgenta a NATO dupa ce unul dintre avioanele sale de vanatoare a fost doborat vineri de Siria in Marea Mediterana, a declarat o sursa diplomatica turca pentru AFP.

Turcia a invocat articolul 4 din tratatul fondator al NATO care prevede ca tarile membre pot aduce o problema in atentia Consiliului Aliantei Nord-Atlantice si o pot dezbate cu aliatii, a subliniat aceasta sursa sub acoperirea anonimatului, adaugand ca reuniunea este prevazuta pentru marti.

Acest articol stipuleaza ca "partile se vor consulta de ficeare data daca, dupa parerea uneia dintre ele, integritatea teritoriala, independenta politica sau securitatea uneia dintre parti este amenintata".

Turcia a acuzat Siria ca a doborat unul dintre avioanele sale de vanatoare, care era dezarmat si se afla in misiune de antrenament, in spatiul aerian international si nu in spatiul sirian, asa cum a afirmat Damascul.

"Potrivit concluziilor noastre, avionul a fost doborat in spatiul aerian international, la 13 mile nautice de Siria", a declarat ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutogluel pentru postul public de televiziune TRT.

×
Subiecte în articol: avion turc turcia siria