x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia în pragul COLAPSULUI. Lira se prăbușește. Proteste de amploare împotriva președintelui Erdogan

Turcia în pragul COLAPSULUI. Lira se prăbușește. Proteste de amploare împotriva președintelui Erdogan

24 Noi 2021   •   10:41
Turcia în pragul COLAPSULUI. Lira se prăbușește. Proteste de amploare împotriva președintelui Erdogan

Lira turcească s-a prăbușit cu peste 40% în ultima perioadă, numai astăzi scăderea fiind de 3%, după ce marți s-a depreciat cu 15%, după declarațiile președintelui Tayyip Erdogan, care a salutat deciziile Băncii Centrale privind reducerea dobânzii de bază, scrie Reuters. Moneda națională a ajuns la 13,5% lire/dolar.

Aceasta a scăzut cu 43% de la începutul anului, iar în ultimele 11 ședințe consecutive de tranzacționare s-a redus. 

Cu o politică excesiv de naționalistă și cu accente de întoarcere la islam, în condițiile în care Turcia este oficial un stat laic, Erdogan promite câștigarea "războiului economic de independenţă". Însă banca centrală a țării spune că va reuși acest lucru doar în condiţii de "volatilitate extremă".
"La cursul de schimb de astăzi, inflaţia oficială ar putea depăşi 30% în următoarele luni. Iar având în vedere cât este în prezent dobânda la depozite, asta înseamnă o dobândă reală de minus 15%. Dacă nu se vor lua urgent măsuri, sistemul financiar nu va putea face faţă acestei situaţii", spune fostul economist şef al băncii centrale a Turciei, Hakan Kara.

Erdogan vrea relaxarea politicii monetare pentru a stimula  exporturile, investiţiile şi locurile de muncă, deși inflația ajunge la 20% iar deprecierea lirei afectează economiile turcilor, astfel încât proteste de amploare au avut loc aseară. Manifestanții cer înlăturarea de la putere a actualului președinte. 

 

×
Subiecte în articol: turcia lira turceasca erdogan