Dupa ce, ieri, deputatii francezi au aprobat proiectul de lege privind negarea actelor de genocid, inclusiv a genocidului armean din 1915, Turcia si-a rechemat ambasadorul de la Paris. Votul s-a dat in pofida amenintarilor Turciei si a prezentei a mii de manifestanti in fata Adunarii Nationale.
Proiectul de lege prevede un an de inchisoare si condamnarea la o amenda de 45.000 de euro a oricarei actiuni de negare publica a genocidului. Franta recunoaste doua acte de genocid, cel impotriva evreilor si cel impotriva armenilor.
Pentru a fi adoptat definitiv, textul trebuie sa treaca si de Senat. Franta a recunoscut existenta genocidului armenilor in perioada 1915 - 1917, inca din anul 2001.
OSCE: Legea franceza "poate criminaliza dezbaterile istorice si submina libertatea de exprimare
Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a criticat legea adoptata joi de Parlamentul francez, apreciind ca poate criminaliza dezbaterile istorice si submina libertatea de exprimare.
"Recunosc intentiile umanitare ale membrilor Adunarii Nationale, care au redactat si sustinut acest proiect. Cred insa ca adoptarea finala a acestor amendamente va genera ingrijorari serioase privind standardele internationale ale libertatii de exprimare" de lege, a declarat reprezentanta OSCE pentru libertatea presei Dunja Mijatovic intr-un comunicat, citat de AFP.
Dunja Mijatovic se teme in principal de "o criminalizare a dezbaterilor istorice publice", care nu favorizeaza "o mai buna intelegere intre popoare si comunitatile" membre ale OSCE.
In plus, exista riscul ca alte tari sa doreasca sa imite Franta si sa criminalizeze anumite luari de pozitie istorice, cu incalcarea angajamentelor lor in cadrul OSCE, care vizeaza sa incurajeze discutia libera pe teme de interes public.