x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UCRAINA/Desant la Naftogaz

UCRAINA/Desant la Naftogaz

de Sînziana Stancu    |    Mihaela Matachita    |    05 Mar 2009   •   00:00

Forţele de securitate ucrainene (SBU) au făcut un raid în birourile companiei Naftogaz din Kiev.

Practic, a fost o percheziţie, agenţii SBU căutând contractul original de livrare a gazelor încheiat între Naftogaz şi gigantul rus Gazprom, a declarat pentru Reuters şeful departamentului juridic al Naftogaz, Serhi Davidenko. Raidul armat al SBU are legătură cu o recentă anchetă “criminală”, privind “deturnarea unui contract de livrare de gaze în valoare de 880 de milioane de dolari”, a explicat purtătoarea de cuvânt a SBU, Marina Ostapenko. Contractul fusese semnat la data de 18 ianuarie, de premierul ucrainean Iulia Timoşenko şi cel rus, Vladimir Putin, după scandalul livrării gazului rus către Europa, şi a fost criticat atunci ca fiind “oneros”, de preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, care are în subordine, între altele, şi SBU.

ROSUKRENERGO
Referindu-se la raidul de ieri, Kyiv Post a relatat aseară în ediţia sa electronică, că într-o reacţie neobişnuită, vicepremierul ucrainean, Oleksandr Turcinov, fost şef al SBU, a cerut ofiţerilor acestui serviciu să nu execute ordinele greşite ale conducerii lor cu privire la compania Naftogaz.

“Mă adresez ofiţerilor cu care am lucrat cândva. Fac apel la voi. Aveţi dreptul de a nu executa ordine criminale, nu ar trebui să deveniţi instrumente ale unor oficiali criminali, corupţi, care, din ordinul preşedintelui, conduc Serviciul de securitate sau coordonează activităţile sale”, a declarat el. Turcinov l-a acuzat pe adjunctul şefului SBU, Valerii Horoşkovski, că a abuzat de funcţia sa pentru “a apăra interesele RosUkrEnergo”. “Horoşkovski a apărat interesele RosUkrEnergo de când a început să lucreze la SBU (...) a abuzat de postul său pentru a proceda astfel”, a spus Turcinov. “Nu este nici un secret că Horoşkovski a spus în mai multe interviuri că are interese comune cu directorul RosUkrEnergo, (Dmitri) Firtaş”, a explicat el. În timpul crizei ruso-ucrainene a gazului care a “îngheţat” Europa iarna aceasta, în mass-media a fost vehiculat numele RosUkrEnergo, companie deţinută de giganul rus Gazprom şi doi ucraineni, unul fiind Dmitri Firtaş, potrivit AFP. Compania asigură 75-80% din necesarul de gaze al Ucrainei.

×
Subiecte în articol: externe