x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina: Parchetul dezminte arestarea fostului premier, Iulia Timoşenko.

Ucraina: Parchetul dezminte arestarea fostului premier, Iulia Timoşenko.

de Marina Constantinoiu    |    24 Mai 2011   •   11:26

Autoritatile ucrainene au dezmintit arestarea fostului premier devenit oponent al puterii, Iulia Timosenko, anuntata anterior de partidul acesteia, Parchetul explicand ca aceasta a fost convocata in cadrul unei anchete care o vizeaza, relateaza AFP.

“Procedurile legate de ancheta sunt actualmente in curs. O data ce vor fi incheiate, Iulia Timosenko se va putea intoarce acasa', a spus, potrivit agentiei Interfax, un reprezentant al Parchetului general.

Anuntul privind arestarea acesteia a fost facut de partidul acesteia, blocul Timosenko, intr-un comunicat postat pe site-ul sau Internet. Miscarea politica a facut totusi un pas inapoi, evocand o “tentativa de arestare', potrivit unei purtatoare de cuvant a doamnei Timosenko, contactata de AFP. “Este o intarire a represiunii care o vizeaza pe Iulia Timosenko, care nu este vinovata de nimic. Speram ca puterea va avea bunul simt de a nu o aresta', a declarat purtatoarea de cuvant.

Biroul de presa al Parchetului a indicat, la randul sau, intr-un comunicat, ca a autorizat interpelarea doamnei Timosenko, care “se sustrage de mai mult timp de la ancheta'.

Timosenko s-a prezentat marti dimineata cu avocatul sau la Parchet. Ea este inculpata pentru abuz de putere care ar fi provocat importante pierderi financiare statului ucrainean, pe vremea cand era premier, potrivit Parchetului ucrainean, care a deschis mai multe anchete judiciare care o vizeaza.

In arest la domiciliu la resedinta sa din Kiev, Timosenko afirma ca actiunea justitiei care o vizeaza este orchestrata de adversarul sau, presedintele Viktor Ianukovici, a carui principala rivala a fost la prezidentialele din 2010.

Figura emblematica a Revolutiei Portocalii prooccidentale din 2004, Iulia Timosenko a condus Guvernul din februarie pana in septembrie 2005, apoi din decembrie 2007 pana in martie 2010. Ea a fost destituita dupa ce a fost invinsa la prezidentiale de Ianukovici. Numerosi fosti reprezentanti ai Guvernului sau sunt vizati de anchete pentru abuz de putere.

Echipa prezidentiala da asigurari ca astfel lupta contra coruptiei, in timp ce opozitia denunta masurile de represiune politica. Statele Unite si europenii si-au exprimat ingrijorarea fata de o posibila recurgere selectiva la justitie in aceasta fosta republica sovietica.

×