În perioada 2007-2013, peste 400 de milioane de euro au fost alocate pentru sprijinirea muncitorilor licenţiaţi, victime ale globalizării sau ale crizei economice. Sprijinul financiar a fost destinat formării, căutării unui loc de muncă sau lansării propriei companii. Ajutorul a provenit de la Fondul UE de ajustare la globalizare (FEAG). La data de 11 septembrie, comisia pentru bugete a aprobat un pachet de ajutor pentru muncitorii din patru ţări, printre care şi România.
În 7 ani, începând cu 2007, 20 de state UE au trimis peste 100 de cereri de cofinanţare de la FEAG a unor programe dedicate unui număr de 100.000 de muncitori care şi-au pierdut locul de muncă din cauza globalizării (56% când o companie mare se închide sau producţia este deplasată în afara UE) sau din cauza crizei economice şi financiare (44%).
Cererile au venit pentru muncitorii licenţiaţi de companii producătoare de automobile (22,5%), maşini şi echipamente (13,5%), textile şi pantofi (12%), calculatoare, telefoane mobile (11,6%) şi construcţii (9,6%).
La data de 11 septembrie, comisia pentru bugete a aprobat un pachet de ajutor pentru muncitorii din Grecia, Olanda, România şi Spania. Votul în plenul Parlamentului European va avea loc miercuri.