Uniunea Europeană a pus în aşteptare consultările cu Ucraina privind acordul comercial şi de cooperare, afirmând că argumentele aduse de Guvernul de la Kiev nu au “temei în realitate”.
Comisarul european pentru Extindere şi politica de vecinătate, Stefan Füle, a scris într-un mesaj pe Twitter că a transmis vicepremierului Serghei Arbuzov, săptămâna trecută, că o continuare a acordului este condiţionată de un angajament clar din partea Kievului pentru semnarea acestuia, dar că nu a primit un răspuns din partea Guvernului ucrainean.
Promisiuni
Duminică, purtătorul de cuvânt al premierului ucrainean Mikola Azarov, a declarat că Kievul va continua negocierile cu Uniunea Europeană în privinţa Acordului de Asociere, potrivit agenţiei ucrainene de ştiri UNN.
"Guvernul Ucrainei va continua negocierile cu UE privind implementarea Acordului de Asociere şi lucrează în această direcţie", a afirmat Vitali Lukianenko.
El a spus de asemenea că Ucraina va lua în considerare numai declaraţiile oficiale din partea Uniunii Europene privind negocierile pentru acord, adăugând că uşa pentru asocierea Ucraina-UE este în continuare deschisă.
Comisarul european pentru Extindere, Stefan Füle, a mai scris pe Twitter că UE a suspendat negocierile cu autorităţile ucrainene privind Acordul de Asociere, din cauza lipsei unui angajament clar din partea preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna acest document.
Manifestaţiile continuă
Între 200.000 şi 300.000 de persoane s-au adunat duminică în Piaţa Independenţei de la Kiev în cadrul unei manifestaţii proeuropene şi antiprezidenţiale, piaţă în care protestează de o lună contra schimbării de poziţie a preşedintelui ucrainean în privinţa integrării europene a Ucrainei, în favoarea Rusiei.
Senatorul american şi fost candidat la Casa Albă John McCain
s-a întâlnit sâmbătă, la Kiev, cu liderii opoziţiei ucrainene, care au îndemnat Washingtonul să introducă sancţiuni împotriva oficialilor de la Kiev, implicaţi în reprimarea manifestanţilor, anunţă partidul de opoziţie Udar, citat de pagina online a agenţiei UNIAN.
Vitali Kliciko, liderul partidului Udar, a declarat în cadrul acestei întâlniri că "Ucraina trăieşte un moment istoric, care va determina dacă statul se va orienta spre democraţie sau spre dictatură, de aceea anume acum această ţară are nevoie de o susţinere din partea altor state", potrivit unui comunicat de presă al partidului Udar.
"Nu este suficient să avem o susţinere morală. Sunt necesare acţiuni şi presiuni asupra Guvernului (ucrainean). Anume din acest motiv îndemnăm Statele Unite să introducă sancţiuni împotriva oficialilor implicaţi în cazul utilizării forţei împotriva manifestanţiilor paşnici", a adăugat Kliciko, exprimându-şi speranţa că această propunere va fi susţinută de McCain în Senatul american. Anterior, senatorul republican s-a întâlnit cu ministrul ucrainean de Externe, Leonid Kojara, care a subliniat că una dintre priorităţile Kievului este "integrarea în Uniunea Europeană".
Destin legat de Europa
McCain le-a transmis duminică miilor de protestatari ucraineni instalaţi în principala piaţă din Kiev că destinul Ucrainei este legat de Europa, dar şi că America este alături de ei. "Suntem aici să sprijinim cauza voastră justă, dreptul suveran al Ucrainei de a-şi decide liber şi independent destinul. Iar destinul pe care îl căutaţi este legat de Europa", a spus McCain. "America este cu voi!", a mai declarat el de pe scena din Piaţa Independenţei, denumită şi Maidan, punct central al mişcărilor de contestare din ultimele peste trei săptămâni.