x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE cere Coreei de Nord să înceteze ameninţările şi să renunţe la programul nuclear

UE cere Coreei de Nord să înceteze ameninţările şi să renunţe la programul nuclear

04 Apr 2013   •   11:59
UE cere Coreei de Nord să înceteze ameninţările şi să renunţe la programul nuclear

Uniunea Europeană a făcut un apel la Coreea de Nord "să nu alimenteze tensiunile" şi să se reangajeze în demersurile pentru obţinerea păcii şi securităţii, într-un comunicat al Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, dat publicităţii la Bruxelles, informează agerpres.ro.

Şefa diplomaţiei "deplânge" anunţul Coreii de Nord privind repornirea reactorului nuclear de la Yongbyon. "Ar fi o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, precum şi a angajamentelor asumate în 2007, în cadrul convorbirilor în format de şase pentru închiderea acestor instalaţii", precizează Catherine Ashton în comunicat.

UE avertizează Coreea de Nord că a continua să nu-şi respecte obligaţiile internaţionale şi "să ameninţe stabilitatea în regiune" va duce "inevitabil la un răspuns şi mai unit al comunităţii internaţionale".

Coreea de Nord "trebuie să evite să alimenteze noile tensiuni şi să-şi arate angajamentul în favoarea obiectivului de denuclearizare completă, verificabilă şi ireversibilă a Peninsulei coreene", adaugă şefa diplomaţiei UE.

"Încă o dată, fac apel la conducerea RPDC (Republica Democrată Populară Coreeană) să urmeze o abordare constructivă şi să se reangajeze împreună cu comunitatea internaţională, inclusiv în cadrul convorbirilor în format de şase, pentru obţinerea unei păci durabile şi a securităţii într-o peninsulă coreeană denuclearizată", conchide Catherine Ashton.

RPDC a făcut joi încă un pas pe calea provocărilor, anunţând că a aprobat un proiect de operaţiuni militare împotriva SUA, inclusiv eventuale lovituri nucleare.

×