x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE suspendă un ajutor militar de 30 de milioane de euro pentru Georgia

UE suspendă un ajutor militar de 30 de milioane de euro pentru Georgia

de Redacția Jurnalul    |    09 Iul 2024   •   22:30
UE suspendă un ajutor militar de 30 de milioane de euro pentru Georgia
Sursa foto: Hepta

UE a decis să suspende un ajutor de 30 de milioane de euro pentru armata din Georgia. Anunțul a fost făcut de ambasadorul Uniunii Europene în Georgia. Decizia a fost luată ca urmare a poziției adoptate de oficialii georgieni.

Ambasadorul UE în Georgia, Pawel Herczynski, a declarat marți că au fost înghețate 30 de milioane de euro în ajutor militar pentru Georgia. Decizia a fost luată ca urmare a „nivelului scăzut” în relațiile dintre UE și Georgia.

Parlamentul Georgiei a adoptat, în iunie 2024, un proiect de lege care impune grupurilor care primesc finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți străini. Proiectul a stârnit ample proteste de stradă și a fost criticat de opoziția internă și de Occident.

„Pentru moment, banii pe care ne-am propus să-i transferăm către ministerul georgian al apărării, care sunt de 30 de milioane de euro, au fost înghețați. Și acesta este doar un prim pas. Vor fi alți pași”, a declarat ambasadorul Pawel Herczynski, potrivit Reuters.

Ambasadorul Herczynski a mai spus că blocul va „diminua treptat” ajutorul acordat guvernului georgian și se va orienta în schimb către sprijinirea societății civile și a presei din țară.

Mișcarea este prima consecință directă a deteriorării relațiilor dintre UE și Georgia. În decembrie, Georgia a primit statutul de candidat la UE, dar blocul a spus în repetate rânduri că poziția guvernului de la Tbilisi înseamnă că oferta de aderare este înghețată.

×
Subiecte în articol: georgia ue ajutor militar