x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE vrea continuarea cooperării cu Marea Britanie, dar prin menţinerea integrităţii pieţei comunitare

UE vrea continuarea cooperării cu Marea Britanie, dar prin menţinerea integrităţii pieţei comunitare

25 Mai 2021   •   21:30
UE vrea continuarea cooperării cu Marea Britanie, dar prin menţinerea integrităţii pieţei comunitare

Uniunea Europeană este deschisă cooperării cu Marea Britanie în domenii de interes reciproc, dar evidenţiază necesitatea menţinerii integrităţii pieţei comunitare şi a uniunii vamale, conform concluziilor reuniunii Consiliului European.

"Consiliul European salută intrarea în vigoare a Acordului comercial şi de cooperare UE-Marea Britanie. Liderii UE au subliniat că relaţiile cu Marea Britanie trebuie să rămână reciproc avantajoase şi să nu fie subminată în nicio situaţie integritatea pieţei unice, uniunea vamală europeană sau autonomia decizională a UE", conform comunicatului publicat după concluziile summitului.

"Consiliul European invită Comisia Europeană să continue eforturile pentru a asigura implementarea deplină a acordurilor, inclusiv în privinţa drepturilor cetăţenilor UE, în domeniul pescuitului şi standardelor egale", subliniază instituţia.

Marea Britanie a fost criticată pentru nerespectarea cotelor de pescuit şi a drepturilor cetăţenilor europeni care ajung pe teritoriul britanic.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au convenit asupra unui nou cadru comun de gestionare a stocurilor de pescuit în cadrul Acordului Comercial şi de Cooperare post-Brexit. Asociaţiile pescarilor din Marea Britanie contestă prevederile Acordului, iar în acest context, autorităţile de la Londra nu au aplicat documentul în totalitate.

Acordul Comercial şi de Cooperare post-Brexit are trei elemente centrale: un acord comercial, un parteneriat în materie de securitate şi un cadru privind standardele de guvernare.

Mediafax

×
Subiecte în articol: uniunea europeana