x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE vrea să înceapă formarea unei armate proprii din 2025

UE vrea să înceapă formarea unei armate proprii din 2025

21 Mar 2022   •   13:48
UE vrea să înceapă formarea unei armate proprii din 2025

UE vrea să aprobe alcătuirea unei armate proprii de 5.000 de militari și să crească cheltuielile pentru apărare începând din 2025, scrie AFP.

"Vom aproba o ''busolă strategică'' care nu este răspunsul la războiul din Ucraina, ci o parte a răspunsului, pentru că ea trebuie să ne facă mai puternici militar. Acţiunile detaliate sunt ambiţioase, dar realizabile cu un angajament politic susţinut", a spus șeful diplomației comunitare, Josep Borrell. 

Toate statele UE au promis că vor aloca cel puțin 2% din PIB pentru armată în 2024. Printre țările care au anunțat creșterea cheltuielilor militare sunt Germania, Franța, Belgia, Danemarca. În privința armamentului, se urmăresc investiții în drone, tancuri, sisteme de apărare antiaeriană și antitanc, sisteme de luptă. 

"UE este sub-echipată pentru a face faţă ameninţărilor şi provocărilor", arată documentul care va fi prezentat la o reuniune comună a miniştrilor de Externe şi ai Apărării.

De asemenea, UE vrea să folosească grupurile tactice înființate în 2007 pentru a realiza efectivul de 5.000 de militari. Acesta va fi alcătuir din componente terestre, maritime și aeriene, capabile să "poarte intervenţii pentru a salva şi evacua cetăţeni europeni" prinşi într-un conflict. Această capacitate le-a lipsit europenilor pentru a-i înlocui pe americani în timpul evacuării capitalei afgane Kabul, în august 2021.

"Grupurile tactice sunt operaţionale, dar nu au fost utilizate niciodată, din lipsa voinţei politice şi a mijloacelor financiare", arată Serviciul European de Acţiune Externă.

Acest subiect va fi discutat, în această săptămână, și cu președintele american Joe Biden, la summit-ul extraordinar NATO. 

Alianța Nord-Atlantică a desfășurat peste 100.000 de militari și armament în Europa pentru consolidarea flancului estic, în contextul războiului din Ucraina. Costurile pentru capacitățile amplasate în Polonia, România, Bulgaria, Slovacia și statele baltice vor fi discutate la summit. 




 

×
Subiecte în articol: ue armata