x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultimul torţionar nazist, condamnat la cinci ani de inchisoare

Ultimul torţionar nazist, condamnat la cinci ani de inchisoare

12 Mai 2011   •   17:25
Ultimul torţionar nazist, condamnat la cinci ani de inchisoare
Sursa foto: /EPA / Intact Images

165097-02729106.jpgUn tribunal german l-a condamnat la cinci ani de închisoare pe John Demjanuk (91 de ani), pentru complicitate la uciderea a 28.060 de prizonieri în timpul Holocaustului, în lagărul de exterminare de la Sobibor, acolo unde a fost gardian între martie şi septembrie 1943.

 

Născut în 1920 în Ucraina, Demjanuk a fost soldat al Armatei Roşii, fiind capturat în 1942 de trupele germane. Demjanuk a schimbat rapid regimul de prizonierat pentru un post de torţionar la Sobibor, acolo unde, în timpul regimului nazist, au sfârşit în camerele de gazare peste 250.000 de evrei.

 

După al doilea război mondial, Demjanuk a emigrat în SUA, unde s-a angajat la o fabrică de autoturisme din Ohio, devenind ulterior cetăţean american. Torţionarul a fost reţinut în 2009 de autorităţile americane, petrecând 16 luni în închisoare înainte de a fi extrădat în Germania.

 

În anii '80, Demjanuk a mai fost o dată extrădat, în Israel, acolo unde a fost condamnat la moarte, pentru crime comise împotriva umanităţii, în lagărul de la Treblinka. În aşteptarea executării sentinţei, Demjanuk, poreclit Ivan cel Groaznic, a efectuat opt ani de închisoare, fiind ulterior achitat după familia sa a dovedit că Demjanuk a fost confundat cu un alt etnic ucrainean, vinovat de moartea câtorva sute de mii de evrei la Treblinka, în timpul Holocaustului.

×
Subiecte în articol: nazist lagar holocaust