x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un an de la tsunami

Un an de la tsunami

de Radu Croitoru    |    27 Dec 2005   •   00:00
Un an de la tsunami

La un an de la producerea dezastrului, valurile calme ale Oceanului Indian nu au sters urmele lasate de tsunami.

Durerea si compasiunea intregii lumi s-au intors pe tarmurile Oceanului Indian, unde, in urma cu un an, valurile seismice gigantice au secerat peste 200.000 de vieti si au produs importante pagube materiale. Pe tarmurile acum linistite ale oceanului s-au adunat supravietuitori ai furiei apelor din 26 decembrie 2004, rude si prieteni apropiati, pentru a-i comemora pe cei care si-au pierdut viata in unul dintre cele mai grave dezastre naturale din istoria omenirii.

DISPARUTI. La un an de la dezastru, mai bine de 800 de corpuri nu au fost identificate, iar echipele speciale cauta si acum ramasitele celor disparuti, insa nu mai gasesc decat bucati de par sau de dantura. Procedurile de identificare au devenit, in timp, tot mai greoaie, dar acestea nu au fost abandonate de echipa de specialisti din 35 de state. Din cauza trecerii timpului, ADN este singura modalitate de a stabili datele celor care si-au pierdut atunci viata, oameni despre care nu s-a mai aflat nimic si din care se mai gasesc doar urme de brat, oase rupte sau bucati de maxilar.

DURERE. Informatiile incomplete raportate autoritatilor creeaza si ele probleme. Exista cazuri in care echipele de identificare a cadavrelor au mers la rudele celor disparuti, iar la poarta au avut surpriza de a le raspunde tocmai oamenii care figurau decedati. Alte familii refuza sa ofere sau sa solicite detalii despre cei disparuti, pentru ca spera si acum ca aceia dragi sa se intoarca acasa. Anul care a trecut de la producerea dezastrului a fost insuficient pentru reconstructia zonelor distruse. In pofida ajutoarelor internationale considerabile, multi oameni nu au nici astazi unde sa se adaposteasca, iar turistii nu se grabesc sa revina pe plajele luxoase din zona.

×
Subiecte în articol: externe