x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un băiat de doi ani, de origine română, cea mai tânără persoană înscrisă în Mensa, societatea oamenilor cu IQ mare

Un băiat de doi ani, de origine română, cea mai tânără persoană înscrisă în Mensa, societatea oamenilor cu IQ mare

03 Mai 2012   •   12:28
Un băiat de doi ani, de origine română, cea mai tânără persoană înscrisă în Mensa, societatea oamenilor cu IQ mare

Copilul canadian de origine romana abia a iesit din scutece si se pregateste sa intre in Mensa, societatea persoanelor cu un coeficient de inteligenta ridicat. Anthony Popa Urria, de doi ani si noua luni, are un coeficient de inteligenta de 154, comparabil cu al lui Albert Einstein.

Micutul traieste in Canada, insa are origini romanesti. De altfel, la varsta lui vorbeste engleza, franceza si ceva romana. Poate recita alfabetul invers, deja citeste, stie sa si scrie cateva cuvinte, poate numara pana la 1.000 si stie toate planetele din sistemul solar.

De asemenea, poate rezolva un puzzle de 70 de piese si cunoaste capitalele majoritatilor tarilor de pe glob.

Copilul este crescut de bunica sa Felicia, care spune ca micutul Anthony Popa dadea semne de inteligenta inca de la patru luni.

'Era foarte alert si curios. Cerceta absolut orice', povesteste aceasta.
Inteligenta bebelusului a inceput insa sa devina evidenta la sase luni, cand, desi inca nu vorbea, recunostea literele alfabetului.

“Mama ii arata cartonase si ii zicea: arata litera C. Ii iesea cu fiecare litera', povesteste mama copilului, Laura, o masternanda in economie. La inceput credea ca e vorba doar de o memorie buna, nu de intelegerea conceptului de alfabet, pana cand l-a vazut jucandu-se cu niste cuburi care aveau litere desenate pe ele.

Anthony Popa a recunoscut litera M aratand catre un W intors sau litera L, intorcand un cub cu cifra 7.

Abia atunci parintii lui Anthony Popa au decis sa-i testeze coeficientul de inteligenta, mergand la un specialist Mensa, din Londra, psihologul Joan Freeman.

Acesta a stabilit ca IQ-ul copilului este de 154. Ulterior a venit si invitatia Mensa Canada catre micutul Anthony Popa.

“Ne-am gandit ca au citit gresit data lui de nastere', povesteste Laura, mama copilului.

In Canada doar 10 copii sub 10 ani sunt inscrisi in Mensa. Cel mai tanar, dupa Anthony Popa, are 5 ani.

Coeficientul de inteligenta mediu al unui adult se situeaza in jurul valorii de 100. In Mensa sunt acceptati, de regula, persoanele al caror coeficient de inteligenta depaseste 135.

×