x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un chinez a scris 400 de ghiduri de arte marţiale pentru a transmite noilor generaţii ''comorile'' tradiţionale

Un chinez a scris 400 de ghiduri de arte marţiale pentru a transmite noilor generaţii ''comorile'' tradiţionale

23 Dec 2016   •   00:00
Un chinez a scris 400 de ghiduri de arte marţiale pentru a transmite noilor generaţii ''comorile'' tradiţionale

Un bărbat din provincia Hebei din nordul Chinei, practicant al artelor marţiale, a scris 400 de ghiduri în ultimii 30 de ani în care oferă instrucţiuni atât pentru lupta cu pumnul cât şi pentru cea cu ajutorul unui instrument, în diverse forme ale stilurilor locale ale acestei practici, informează Xinhua. 

Wang Changyou, în vârstă de 53 de ani, trăieşte în oraşul Cangzhou, din estul Hebei, binecunoscut drept ''leagănul artelor marţiale'' din China. El a început să practice acest sport la vârstă fragedă, iar în prezent este membru al Asociaţiei Artelor Marţiale din China. 

De-a lungul deceniilor în care a practicat diverse stiluri, Wang a descoperit că artele marţiale erau în general predate prin demonstraţii fizice şi instrucţiuni verbale lipsind ghidurile scrise care să ofere un suport pentru noţiuni. ''Acesta nu este un lucru bun pentru predarea artelor marţiale'', a declarat Wang. ''Există riscul ca mişcările să fie percepute greşit de către practicieni din cauza accentelor profesorilor, iar mişcările greşite vor fi transmise apoi din generaţie în generaţie'', a completat acesta. 

Mai mult, unele stiluri nu au mai avut adepţi care să moştenească învăţăturile, iar Wang îşi face griji că unele dintre artele marţiale ar putea dispărea. ''Există o urgenţă cu privire la salvarea lor pentru generaţiile care vor urma'', a spus acesta, potrivit sursei citate. 

''Cangzhou este bogată în arte marţiale chinezeşti, aceasta fiind o parte a comorilor spirituale şi culturale ce aparţin tuturor chinezilor'', susţine Wang. ''Ca practicant tradiţional, eu sunt responsabil pentru mă asigura că artele marţiale chinezeşti sunt bine conservate şi sunt transmise mai departe'', a mai spus acesta. 

Wang a început un proiect imens în 1986: colectarea, înregistrarea şi compilarea abilităţilor şi mişcărilor din diverse stiluri de arte marţiale originare din Cangzhou. El a folosit o peniţă pentru a nota pe hârtie de orez elementele esenţiale pentru fiecare set de mişcări, însoţite de desene elaborate şi a compilat toate aceste materiale în cărţi legate cu sfoară. În prezent, a încheiat 400 de astfel de ghiduri care cuprind 12 stiluri reprezentantive de arte marţiale.AGERPRES

×