x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un deputat francez califică România drept “o secătură de stat”

Un deputat francez califică România drept “o secătură de stat”

de Marina Constantinoiu    |    11 Iun 2013   •   17:35
Un deputat francez califică România drept “o secătură de stat”

Incident diplomatic româno-francez, după ce un deputat al UMP (de dreapta, opoziţie), fost secretar de stat la Ministerul Afacerilor Europene din Franţa, Pierre Lellouche, a catalogat România drept “secătură de stat”, din cauza comportamentului său faţă de rromi.
În replică, ambasadorul României în Franţa, Bogdan Mazuru, i-a transmis acestuia o scrisoare, în care îi reproşează cuvintele folosite. Pierre Lellouche i-a răspuns, sec, că-şi menţine afirmaţiile, comentează cotidianul francez Liberation.
Cei doi s-au împuns prin cuvinte într-un schimb de mesaje pe marginea expresiei folosite de deputatul francez contra Bucureştilor, iar acesta a ţinut să o repete şi în scris, cu această ocazie, mai scrie Liberation.

Membru al Grupului de Prietenie cu România
Potrivit schimbului de mesaje date publicităţii de anturajul deputatului francez, ambasadorul Bogdan Mazuru a protestat la adresa expresiei folosite de deputat, cu ocazia unei interpelări a Guvernului pe tematica rromilor, la 15 mai, în Adunarea Naţională.
“Faptul că sunteţi membru al grupului de prietenie Franţa-România din Adunarea Naţională face demersul dumneavoastră şi mai de neînţeles pentru mine”, scrie diplomatul român, care vorbeşte despre “rea-credinţă” şi îşi acuză interlocutorul “că vehiculează cifre cantitative false”. “Aceste informaţii greşite stimulează crearea şi propagarea clişeelor”, acuză Mazuru, cerându-i deputatului să dea dovadă de mai multă obiectivitate în viitoarele sale declaraţii.

“Condiţii perfect nedemne pentru rromi”
“Această scrisoare nu este acceptabilă nici prin formă, nici pe fond”, i-a răspuns Lellouche, apărându-şi libertatea de expresie totală din Franţa. El îi scrie ambasadorului că nu poate ignora condiţiile perfect nedemne pe care rromii trebuie să le suporte în România, “în ciuda miliardelor de euro date de Europa pentru a ajuta România să integreze corect această minoritate”. “Acest comportament nu este demn de un stat al Uniunii Europene, şi o repet, este un comportament al unei secături de stat”, a mai scris deputatul francez, potrivit Liberation. “Regret să vă spun că nicio formulă de politeţe nu îmi vine în minte”, încheie acesta misiva.

Recidivă
Problemele României în relaţia cu Franţa au început din vara lui 2010, când preşedintele franez de atunci, Nicolas Sarkozy, începea o campanie ultramediatizată de repatriere a rromilor din România, acuzând Bucureştiul că nu a făcut mare lucru pentru integrarea lor. Pe fundalul degradării relaţiilor dintre Bucureşti şi Paris, ministrul francez de atunci, Pierre Lellouche, a fost primul care a vorbit despre posibilitatea amânării intrării României în Spaţiul Schengen. El este cel care a făcut legătura dintre aderarea la Schengen şi corupţia de la frontiere, afirmând că degeaba sistemul de protecţie a frontierei a fost modernizat (graţie companiei franco-germane EADS), dacă vameşii şi poliţiştii români de frontieră sunt în continuare corupţi.

×
Subiecte în articol: Pierre Lellouche