x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un erou de la Fukushima: "Suntem pregătiţi să murim pentru Japonia! Aşa gândim toţi!"

Un erou de la Fukushima: "Suntem pregătiţi să murim pentru Japonia! Aşa gândim toţi!"

05 Apr 2011   •   22:25
Un erou de la Fukushima: "Suntem pregătiţi să murim pentru Japonia! Aşa gândim toţi!"
Sursa foto: /reuters

La aproape o lună de la izbucnirea crizei nucleare de la Fukushima, corespondentul France Press în Japonia, Kimi De Freytas a realizat un interviu, prin intermediul e-mail-ului, cu unul dintre eroii care încearcă din răsputeri să ţină sub control situaţia dramatică.

În vârstă de 44 de ani, Hiroyuki Kohno este celibatar şi lucrează la Fukushima încă din adolescenţă. “Nu am soţie, nici copii. Poate tocmai de aceea, nu am stat prea mult pe gânduri atunci când cei de la TEPCO (n.n. - societatea care operează centrala nucleară) mi-au telefonat: ”, şi-a motivat Kohno decizia de a se număra printre cei pe care lumea întreagă îi numeşte “eroii de Fukushima”.

“Să fiu sincer, mulţi dintre colegii mei au ezitat. Ştiam ce ne aşteaptă şi ştiam că nivelul radiaţiilor ne va afecta pentru totdeauna. Aici însă suntem fraţi şi surori, şi aşa ne simţim, ca o familie. Există un proverb japonez: toţi mâncăm din acelaşi castron”, a mai dezvăluit muncitorul.

De Freytas l-a întrebat ce părere are despre dezvăluirile mamei unui dintre colegii săi, care, într-un interviu postului de televizuune Fox, a spus că fiul său, în vârstă de 32 de ani, este pregătit să moară dacă astfel Japonia va fi salvată. “Aşa gândim toţi”, a venit răspunsul sec al muncitorului.

După ce în urmă cu câteva zile, Reuters anunţa că salariile oferite sinucigaşilor de la Fukushima se ridică la 5.000 de dolari zilnic, Kohno a mărturisit: “Nu m-am gândit nicio clipă la bani. Nici eu, nici colegii mei. Poate banii o să le ajute familiilor lor, mai târziu...”

 

×
Subiecte în articol: eroii radiatii fukushima