x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un site al imigrantilor

Un site al imigrantilor

22 Noi 2004   •   00:00

ROMANI IN LUME
Cristina Lucas din SUA a creat un site plin cu povesti ale imigrantilor din toate colturile lumii.
ANCA ALEXE

Inceput. Cristina a vrut sa ramana in America atunci cand si-a vizitat fratele, in 1997
Micile detalii ale societatii americane au derutat-o pe Cristina Lucas cel mai mult. De exemplu, semnul de pe banca din statia de autobuz pe care scria "banca de vanzare". S-a gandit ca acea banca in sine era de vanzare, nu spatiul de publicitate de pe banca. Luni intregi nu a putut sa inteleaga de ce si-ar dori cineva sa "adopte o strada". Cristina Lucas, in varsta de 29 de ani, a trecut prin experienta de imigrant in 1997, atunci cand a plecat din Romania. Aceasta experienta a inspirat-o si a ajutat-o la crearea unui site Web ticsit cu povesti ale imigrantilor din toate colturile lumii: www.sentimentalrefugee.com.

Recent a petrecut doua luni calatorind prin Statele Unite, de la resedinta ei din California de Sud la Seattle, Montana, Minneapolis, Chicago, New York si, in sfarsit, Orlando, pentru a colecta povesti ale imigrantilor. Multe dintre acestea sunt asemanatoare cu ale ei.

POVESTEA CRISTINEI. Majoritatea celor care traiesc in alte tari viseaza sa plece in SUA si sa se stabileasca acolo. Cristina nu a fost una dintre aceste persoane. Fratele ei da. Acesta s-a mutat in California acum 11 ani. Cristina s-a gandit, in 1997, sa-l viziteze pentru trei luni. In timp ce astepta sa iasa de pe aeroport, dupa calatoria de aproximativ 10 ore deasupra Atlanticului, Cristina a inceput sa-si puna semne de intrebare. "Daca autoritatile de pe aeroport o controleaza in bagaje si-i gasesc aspirinele? Sa nu creada care cumva ca sunt droguri si s-o aresteze! Sau daca autoritatilor nu le place fata ei si o trimit inapoi in Romania?". Contrar asteptarilor si gandurilor ei, oficialii de pe aeroport au fost extrem de prietenosi. I-au zambit Cristinei si i-au urat bun venit pe teritoriul Americii. S-a decis sa ramana.

SITE-UL. In ceea ce priveste site-ul pe care l-a creat Cristina Lucas, acesta cuprinde si informatii, sfaturi practice si raspunsuri la cele mai frecvente intrebari pe care si le pun imigrantii atunci cand sosesc in regiune: Ce este un card de credit? Cum functioneaza aici? Care este sistemul de asigurare pentru sanatate? Ai nevoie de pasaport pentru a trece din0tr-un stat in altul? Si multe altele. Mai mult, site-ul dezvaluie cum poti sa-ti "faci rost" de o intalnire. O anume Katja Dreyer (Germania), care si-a relatat experienta in paginile site-ului, si-a amintit ca a ramas uimita de felul in care americanii privesc intalnirile. Dreyer, care a venit in SUA pentru a studia la o scoala de turism, spune ca i-au trebuit luni intregi pentru a realiza ca, la americani, este o foarte mare diferenta intre "intalnire", "intalnire exclusiva" si "a iesi in oras". In mare parte, acestea sunt povestile care alcatuiesc aluatul site-ului sentimentalrefugee.com. Aproape doua generatii, daca nu chiar trei, de imigranti din toata lumea si-au impartasit durerile si reusitele in acest site.

LITERAR

"Prin intermediul acestei carti imi doresc ca toti cei care imigreaza sau chiar si restul de oameni sa inceapa sa gandeasca mai profund si mai liber" - Sonia Choquette

MARTURIE
Sonia Choquette este o americanca nascuta din mama romanca si tata canadian. Povestea ei este pe site-ul Cristinei. Sonia s-a nascut in Statele Unite, la Denver, si a studiat la Facultatea de Litere de la Sorbonna din Paris. Mai tarziu, interesata de taramurile indepartate si de viata imigrantilor, a scris chiar o carte despre cei care isi parasesc tara in cautarea unui loc mai placut. "Balanta adevarului" descrie persoane cu diferite caractere, care nu urmaresc decat sa-si traiasca viata in liniste si intr-o armonie perfecta cu cei din jurul lor.
×
Subiecte în articol: diaspora