x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un tribunal german îi interzice autorului poemului satiric anti-Erdogan să repete în public pasaje întregi din text

Un tribunal german îi interzice autorului poemului satiric anti-Erdogan să repete în public pasaje întregi din text

18 Mai 2016   •   09:31
Un tribunal german îi interzice autorului poemului satiric anti-Erdogan să repete în public pasaje întregi din text

Tribunalul de mare instanţă din Hamburg, nordul Germaniei, i-a interzis marţi autorului poemului satiric la adresa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan să repete în public o serie de pasaje ample din acest text, informează miercuri AFP.

Justiţia germană, care a fost sesizată de preşedintele turc, 'a consimţit în parte reclamaţiei' pe care acesta a prezentat-o şi 'i-a interzis lui Boehmermann (autorul poemului) exprimarea unor pasaje care, din cauza conţinutului lor ofensator şi care aduce atingere onoarei, nu pot fi suportate de Erdogan', subliniază tribunalul într-un comunicat.

Din cele 24 de rânduri ale acestui poem în care preşedintele turc este tratat drept pedofil şi zoofil, doar şase subzistă în versiunea notată în ordonanţa tribunalului.

'În cadrul unei critici la adresa comportamentului unei persoane terţe, exprimate sub formă de satiră, există limite care sunt atinse atunci când este vorba de pură calomnie sau de o insultă care lezează demnitatea persoanei', explică tribunalul. 'Potrivit tribunalului, această limită a fost depăşită în unele pasaje ale poemului', continuă comunicatul.

În 31 martie, umoristul Jan Bohmermann, care comentează probleme de actualitate într-un mod adesea provocator, în emisiunea sa 'Neo Magazin Royale', a explicat că ştie că, prin citirea acestui poem, el depăşeşte ceea ce legislaţia germană autorizează. În acest fel, el dorea să demonstreze cât de mult a greşit puterea turcă atunci când a atacat alt text, un cântec difuzat cu 15 zile mai devreme la televiziunea germană şi care critică îngrădirea libertăţilor publice în Turcia.

Acest caz a tensionat relaţiile dintre Germania şi Turcia, parteneriat crucial în încercarea de a limita afluxul de migranţi spre Europa.

Cancelarul federal german Angela Merkel a autorizat - după cum o cere codul penal german în cazul delictului de insultă la adresa unui reprezentant de stat străin - urmărirea penală dorită de Ankara împotriva umoristului, care va trebui să răspundă pentru poemul său în faţa unui tribunal. AGERPRES

×
Subiecte în articol: poemul anti-erdogan