x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un tronson de scără din Turnul Eiffel, vândut la licitaţie cu peste jumătate de milion de euro

Un tronson de scără din Turnul Eiffel, vândut la licitaţie cu peste jumătate de milion de euro

24 Noi 2016   •   00:00
Un tronson de scără din Turnul Eiffel, vândut la licitaţie cu peste jumătate de milion de euro

Un tronson din scările istorice ale Turnului Eiffel a fost achiziţionat marţi în cadrul unei licitaţii la un preţ de peste jumătate de milion de euro, a anunţat casa de licitaţii Artcurial, relatează AFP. 

Licitaţia a pornit de la preţul de 20.000 de euro, dar a avansat rapid, pentru ca la final un cumpărător asiatic să ofere 523.800 de euro, au precizat cei de la Artcurial. 

Secţiunea de fier forjat, cu o înălţime de 2,60 metri şi formată din 14 trepte, provine de la scara elicoidală a Turnului Eiffel, datând din 1889, care făcea legătura între etajele 2 şi 3 ale monumentului. 

În 1983, instalarea ascensorului pentru ultimele două etaje ale Turnului Eiffel a dus la demontarea scării. Acesta a fost decupată în 24 de tronsoane, de la 2 la 9 metri înălţime. Unul dintre acestea se află conservat la primul etaj al Turnului Eiffel şi alte trei au fost oferite muzeelor franceze: muzeele pariziene din Orsay şi La Villette şi muzeul Istoriei fierului din Nancy. 

Alte 20 de elemente au fost vândute la licitaţii în decembrie 1983. 

Diferitele părţi sunt astăzi prezente în locuri prestigioase de pe mapamond. Un tronson se află în grădinile Fundaţiei Yoishii de la Yamanashi (Japonia) şi altul se află în apropierea Statuii Libertăţii, la New York. 

Alte două tronsoane rămase în Franţa au fost cumpărate de interpretul Guy Beart care le-a revândut în martie 2015. 

În 2009, un tronson de 2,70 metri a fost cumpărat de un american pentru 550.000 de euro, iar în 2013 casa Artcurial a vândut un tronson de 3,50 de metri înălţime cu 19 trepte pentru suma de 220.000 de euro.AGERPRES

×