x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria: Act normativ ce permite guvernului să supravegheze firmele energetice, dacă este necesar

Ungaria: Act normativ ce permite guvernului să supravegheze firmele energetice, dacă este necesar

29 Iun 2022   •   11:40
Ungaria: Act normativ ce permite guvernului să supravegheze firmele energetice, dacă este necesar

Ungaria a adoptat act normativ care împuternicește guvernul să preia supravegherea companiilor energetice vitale și a operatorului rețelei de gazoducte FGSZ, în caz de urgență, pentru a asigura aprovizionarea, scrie Reuters.

Decizia de marți, semnată de prim-ministrul Viktor Orban, acoperă firmele cheie din industria energetică, a gazelor și a petrolului, precum și firmele de încălzire urbană și minerit, alături de operatorul de conducte de gaz FGSZ și de o asociație de stocare de combustibil și gaze.

Ungaria este dependentă în proporție de aproximativ 85% de importurile de gaze rusești și de 65% de importurile de țiței din Rusia.

Ministrul de externe, Peter Szijjarto, a declarat la începutul acestei luni că directorul general al Gazprom și vicepremierul rus Alexander Novak l-au asigurat că societatea își va îndeplini obligațiile față de Ungaria prevăzute în contractul de furnizare de gaze pe termen lung.

Luni, Szijjarto a declarat că depozitele de gaze ale Ungariei erau pline în proporție de peste 39%, ceea ce înseamnă 2,7 miliarde de metri cubi înmagazinați.

În cadrul unui contract cu Gazprom semnat anul trecut, Ungaria primește 3,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Bulgaria și Serbia și încă 1 mld. mc printr-o conductă din Austria. Acordul este valabil pe o perioadă de 15 ani.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Viktor Orban