x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria caută alegători noi în străinătate pentru a influenţa alegerile din ţară (The Christian Science Monitor)

Ungaria caută alegători noi în străinătate pentru a influenţa alegerile din ţară (The Christian Science Monitor)

20 Sep 2013   •   15:52
Ungaria caută alegători noi în străinătate pentru a influenţa alegerile din ţară (The Christian Science Monitor)

Următoarele alegeri generale din Ungaria ar putea fi influenţate de alegători care nu au trăit niciodată în această ţară, iar partidul aflat la guvernare se bazează că acest fapt va acţiona în favoarea sa, scrie Valentina Jovanovski, într-un articol apărut pe site-ul The Christian Science Monitor, ilustrat cu o imagine a premierului ungar Viktor Orban, luând cuvântul la Şcoala de vară de la Băile Tuşnad, din România.

Pentru prima dată, etnicii unguri din străinătate vor avea dreptul să voteze la alegerile naţionale din Ungaria de anul viitor, explică jurnalista.

Cifre
Guvernul de la Budapesta susţine că 480.000 de persoane au aplicat pentru cetăţenia ungară şi că mii s-au înregistrat pentru a vota, după ce o lege din 2010 a permis non-rezidenţilor de origine ungară să devină cetăţeni şi să participe la alegerile naţionale. Premierul Viktor Orban este convins că noii cetăţeni vor sprijini partidul său, Fidesz. De altfel, mesajul populist şi naţionalist al Guvernului include trimiteri frecvente la politica de a uni etnicii care trăiesc dincolo de graniţele Ungariei. Deşi Orban a avut dispute repetate cu Uniunea Europeană şi cu grupurile societăţii civile din Ungaria pe tema modificărilor sale legislative extinse - despre care criticii susţin că subminează democraţia - premierul rămâne extrem de popular în rândul ungurilor din ţările vecine.

Diaspora
Cele mai mari minorităţi ungare trăiesc în ţările vecine, cum ar fi România, Serbia, Slovacia şi Ucraina. Regiuni din aceste ţări au făcut parte din marele Imperiu Austro-Ungar. În timp ce Ucraina şi Slovacia nu permit dubla cetăţenie, România şi Serbia vor contribui cu zeci de mii de noi alegători la o ţară cu un electorat de 8 milioane. Potrivit sondajelor de opinie, aceşti alegători ar susţine aproape sigur Fidesz. Un sondaj recent a indicat că 80% dintre maghiarii cu drept de vot la alegerile din Ungaria, din Transilvania - regiune unde trăiesc mulţi dintre cei 1,2 de milioane de etnici maghiari din România - au declarat că susţin Fidesz.

Electorat curtat
Oficialii guvernamentali i-au curtat pe aceşti alegători, susţinând lupta etnicilor ungari pentru mai multă autonomie în România. În februarie, un conflict diplomatic de scurtă durată între cele două naţiuni a izbucnit în urma folosirii de către comunitatea maghiară a propriului drapel, faţă de care autorităţile române s-au opus, scrie autoarea. Popularitatea Fidesz este, de asemenea, accentuată de un scepticism profund la adresa socialiştilor aflaţi în opoziţie. Mulţi poartă încă pică acestora pentru faptul că s-au aflat la putere în timpul unui referendum, fără succes, din 2004 cu privire la acordarea cetăţeniei non-rezidenţilor.

Stânga i-a dezamăgit
“În marea masă a electoratului ‚din România’, percepţia este că stânga ungară ne-a trădat”, explică István Székely, cercetător la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale. Etnicii maghiari cred că Orban “a fost cel care ne-a dat legea statutului, cel care ne-a dat dubla cetăţenie, în timp ce stânga nu a făcut nimic pentru noi”, adaugă el. În luna aprilie, site-ul de jurnalism de investigaţie Atlatszo a relatat că Fidesz a finanţat indirect partidele maghiare din România, inclusiv Partidul Popular Maghiar din Transilvania (EMNP). Acesta susţine însă relatarea apărută în presă a fost motivată politic. 'Fidesz şi Viktor Orban sunt foarte populari în Transilvania', explică Zoltán Sipos, jurnalistul care a condus ancheta jurnalistică şi totodată redactor-şef adjunct la portalul de ştiri transilvănean Transindex. Fidesz sprijină de mult timp partidele maghiare din această regiune, adaugă el.

150.000 de voturi
Pe de altă parte, mulţi unguri din afara graniţelor ţării au aşteptat timp de zeci de ani pentru a deveni cetăţeni, susţine Ágnes Dobrotka, o femeie de origine ungară din regiunea Voievodina (Serbia), care deţine dublă cetăţenie. Aproape toate persoanele din comunitatea sa au solicitat cetăţenia, iar mulţi vor susţine partidul care le-a acordat acest drept, Fidesz, explică ea. Pe baza estimărilor, Székely crede că dubla cetăţenie ar putea adăuga circa 150.000 de voturi electoratului.

Fidesz are un avans semnificativ în sondaje, beneficiind de sprijinul a 49% dintre alegătorii decişi, prin comparaţie cu un sprijin de 26% pentru socialişti, potrivit unui sondaj Ipsos de luna trecută. Cu toate acestea, aproape jumătate din numărul total de alegători sunt încă indecişi.
Pe de altă parte, chiar dacă etnicii maghiari nu vor influenţa rezultatele alegerilor din 2014, Fidesz ar putea pregăti terenul pentru cursele strânse viitoare. Partidul a pierdut alegerile 2006 cu mai puţin de 100.000 de voturi, iar alegerile 2002 cu o marjă la fel de îngustă. Dacă istoria se repetă cu un rezultat aproape similar, ungurii din străinătate ar putea înclina balanţa în favoarea lui Orban.

Expaţii
Deşi Fidesz este un favorit clar în rândurile acestui segment, o altă comunitate de unguri din străinătate ar putea reprezenta un factor care ar influenţa în mod neprevăzut alegerile. Expaţii care au părăsit Ungaria în ultimul deceniu, în special pentru a găsi de lucru în străinătate, sunt estimaţi la un total de 500.000. Cu toate acestea, se ştie puţin despre afilierea lor politică, şi în condiţiile în care aceştia au asistat la declinul economic din Ungaria din ultimii ani, este mai greu ca Fidesz să-i câştige de partea sa.

În timp, ungurii cu cetăţenie dublă pot vota prin corespondenţă, expaţii trebuie să voteze în persoană la o ambasadă sau la un consulat din ţările gazdă - fapt ce le-ar putea reduce rata de participare. Criticii susţin că acest fapt indică un tratament preferenţial al Fidesz pentru alegătorii cu dublă cetăţenie, însă Guvernul afirmă că va revizui acest sistem după alegeri şi 'îl va face mai unitar', după cum explică Zsolt Németh, secretar de stat pentru Afaceri Externe.

×