x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria încheie un acord cu Gazprom pe 15 ani

Ungaria încheie un acord cu Gazprom pe 15 ani

03 Iun 2021   •   16:14
Ungaria încheie un acord cu Gazprom pe 15 ani

Șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a semnat un acord de gaze naturale cu grupul rus Gazprom. Durata contractului este de 15 ani și intră în vigoare imediat ce va expira actualul contract, adică în septembrie 2021, scrie Reuters.

Ungaria a început să-şi diversifice importurile de gaze naturale prin deschiderea unor interconectori de gaze cu majoritatea ţărilor vecine şi semnarea mai multor acorduri de aprovizionare, inclusiv cu grupul Shell pentru aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate (GNL).

Totodată, va fi inaugurată o conductă BalkanStream, prelungire pe teritoriul Bulgariei a conductei ruseşti TurkStream, până în Serbia şi Ungaria.
"Vom avea la dispoziţie o nouă rută pentru achiziţionarea de gaze naturale. Ungaria nu va fi lipsită de gaze naturale", a declarat oficialul. Legătura de la graniţa Ungariei cu Serbia va deveni operaţională până în luna octombrie.

Deocamdată nu se știe cantitatea de gaze pe care o va importa dar formula de preț este flexibilă.

Szijjarto va discuta și cu grupul rus Rosatom pentru accelerarea lucrărilor la noua centrală nucleară din Ungaria. Aceasta se află la 100 km sud de Budapesta și a fost contruită în anii 80 dar furnizează doar 40% din necesarul de electricitate al țării. În luna decembrie 2014, Rusia şi Ungaria au semnat un contract pentru construcţia a două unităţi noi, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi.
Acordul semnat în 2014 între Moscova şi Budapesta, pentru finanţarea proiectului care va fi realizat de Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în 2046, cu o rată anuală a dobânzii între 3,9% şi 4,9%.
 

×
Subiecte în articol: Ungaria gazprom