x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria nu a permis avionului ministrului iranian de Externe să-i survoleze spaţiul aerian

Ungaria nu a permis avionului ministrului iranian de Externe să-i survoleze spaţiul aerian

de Agerpres    |    29 Noi 2011   •   15:07

Ungaria a refuzat sa permita unui avion la bordul caruia se afla ministrul iranian de Externe sa ii survoleze spatiul aerian luni, pentru ca aparatul nu era autorizat sa zboare deasupra Uniunii Europene, a anuntat marti MAE de la Budapesta, citat de France Presse.

Avionul ministrului Ali Akbar Salehi a fost interzis in cadrul UE, drept urmare "intrarea acestuia in spatiul aerian al UE nu era autorizata', a explicat ministerul intr-un comunicat. Mai mult, cererea de survol a ajuns tarziu la autoritatile ungare, "nefiind prea mult timp la dispozitie pentru a se coordona', a adaugat ministerul, precizand ca decizia de a nu permite aeronavei sa survoleze Ungaria "nu a fost fondata pe nicio consideratie politica'.

AFP aminteste ca inaltul oficial iranian a fost nevoit sa renunte luni la o deplasare la Haga, unde urma sa participe la o conferinta de cinci zile organizata de Organizatia pentru interzicerea armelor chimice, o organizatie internationala recunoscuta de Natiunile Unite. Ungaria a invocat "motive tehnice' pentru a explica incidentul.
"Ambasadorul nostru la Teheran a clarificat situatia pe langa Ministerul de Externe iranian', a mai spus diplomatia ungara.

Autoritatile iraniene au solicitat explicatii dupa ce si-au exprimat scepticismul fata de justificarile oficiale, considerate vagi, si au insistat asupra faptului ca mai multe alte tari din UE au autorizat patrunderea avionului domnului Salehi in spatiul lor aerian.

×
Subiecte în articol: Ungaria iran spatiu aerian interdictie