x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungureanu vrea o dezbatere tehnică a CE privind xenofobia. Preşedintele Consiliului European - invitat la Bucureşti

Ungureanu vrea o dezbatere tehnică a CE privind xenofobia. Preşedintele Consiliului European - invitat la Bucureşti

de Mediafax    |    15 Mar 2012   •   12:23

Consiliul European trebuie sa initieze o dezbatere tehnica la inalt nivel privind modul in care politicile UE pot fi puse sub semnul intrebarii de atutidini xenofobe, presedintele CE fiind invitat la Bucuresti pentru se adresa Parlamentului roman inclusiv pe aceasta tema, afirma premierul Ungureanu. El a aratat ca o astfel de dezbatere nu ar viza doar xenofobia, ci ar fi legata de ideea de Europa si atitudine politica, de "corodarea" principiilor pe baza carora este fondata Uniunea Europeana.
Organizarea unei astfel de dezbateri este lansata in contextul in care Partidului Libertatii din Olanda, stat care se ocpune aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, a lansat pe 8 februarie un site ce invita olandezii sa denunte "problemele" cauzate de afluxul de cetateni ai tarilor din Europa centrala si de est in Olanda. Acest demers a generat nemultumiri si condamnari la nivelul Uniunii Europene, insa Guvernul olandez a refuzat sa adopte o pozitie referitoare la site-ul PVV, limitandu-se la a se distanta de el si subliniind ca site-ul nu are nimic de a face cu Guvernul.
"Exista o preocopare privind modul in care politicile europene pot fi puse sub semnul intrebarii la nivelul executivelor si parlamentelor nationale de expresia politica a xenofobiei, a parohialismului politic, de atitudini antidemocratice, intr-un cuvant de atitudini antieuropene. Si presedintele Consiliului, si eu consideram ca este nevoie de o dezbatere care, tehnic, poate fi legata de lucrarile unui Consiliu European, antrenand factori politici de inalta decizie, asupra valorii ideii europene si a modului in care ne raportam la aceasta", a afirmat premierul Mihai Razvan Ungureanu, la sfarsitul discutiei avute, la Bruxelles, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Potrivit premierului, presedintele Consiliului European s-a referit, in timpul discutiei, la nevoia de dialog la nivel bilateral pe subiectul Schengen in interiorul Uniunii Europene si a agreat ideea unei dezbatero tehnice la nivelul Consiliului, legata nu doar de subiectul ridicat de partea romana, ci si de multe alte teme europene, precum libertatea de miscare.
"Este o chestiune pe care si eu o consider absolut naturala, pentru ca nu poti sa taci pe o tema atat de importanta si, din pacate, sensibila. Aspectele tehnice, expunerea realizarilor tehnice, ale faptului ca suntem in parametrii tehnici dezirabili, calificandu-ne, repet, pentru aderarea la spatiul Schengen, are nevoie si de o expresie politica, de dialog politic (...) Este vorba de participarea onesta la o Europa care sa reprezinte interesele tuturor statelor membre si care sa nu se restranga la voci parohiale si limitate de calendare electorale politice interne. Este o preocupare pe care presedintele Consiliului o impartaseste fara nicio rezerva, iar formatul in care va fi este o chestiune pe care domnia sa o va decide. Din partea noastra, a fost doar o propunere", a completat premierul.
El a amintit ca autoritatile romane considera atat din punct de vedere tehnic, cat si juridic ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen nu trebuie legata in niciun fel de Mecanismul de Control si Verificare.
"Pentru noi este o problema, pentru ca ni se pare si injust, dar si nedemn pentru statutul de tara europeana si pentru calitatea europeana a cetatenilor Romaniei. Nu se poate sa nu ajungi la un moment dat in situatia in care sa nu vezi ca exista, din pacate, asemenea derive ale interpretarii, sa spunem culturale - desi pun termenul intre ghilimele - a Europei in 27 de state. Nu poti sa nu vezi ca exista atitudini care, oricat de benigne ar putea sa para prin insumare, mai ales in ultimii ani, promovate de media, ajung sa corodeze ideea de egalitate intre cetatenii europeni. Acestui lucru ii dam atentie, este in vizorul actiunii guvernamentale, credem ca este nevoie de o actiune pozitiva, pentru a nu lasa, sau macar pentru a nu permite pe cat posibil, ca aceste lucruri sa continue", a spus Ungureanu.
El a aratat totodata ca se doreste organizarea in perioada imediat urmatoare a unei vizite la Bucuresti a presedintelui Consiliului European, care sa se adreseze Parlamentului de la Bucuresti pe teme legate de politicile europene.
"Am cazut de acord ca o vizita la Bucuresti este perfect amenajabila in interiorul calendarului acestui an si sper ca o vom putea organiza foarte curand, evident dupa ce preparativele formale vor fi fost incheiate. In conceptia noastra, un discurs al presedintelui Consiliului European adresat intregului Parlament este de natura sa dea substanta gandirii de care pomeneam mai inainte", a adaugat Ungureanu.
Premierul se afla, joi, la Bruxelles, pentru discutii cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Inaintea plecarii spre Bruxelles, seful Guvernului a afirmat ca este necesara convocarea unui Consiliu European Extraordinar, declaratia fiind facuta in contextul opiniilor formulate cu privire la opozitia Olandei fata de aderarea Romaniei la Schengen, si la atitudinile "xenofobe, clar antieuropene".
El a aratat ca discutia despre aderarea Romaniei la spatiul Schengen trebuie purtata intr-un context politic mai larg, al ascensiunii partidelor care promoveaza politici antieuropene.
"Cred ca e cazul sa avem un Consiliu European extraordinar, in care sa discutam foarte sincer ce se intampla, cum putem reactiona pentru a sustine politicile pro-europene, in asa fel incat asemenea cazuri care erodeaza politica europeana sa nu tina captive politicile de integrare. /.../ Cred ca este cazul sa discutam franc cum reactioneaza Europa politica la cresterea influentei electorale a extremei drepte. Nu mi se pare indecent sa recunoastem problema, sa o expunem si sa cautam solutii la nivelul statelor membre", a spus Ungureanu.
Seful Guvernului urmeaza sa aiba joi o intalnire si cu presedintele Comisiei Europene.

×