x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Europeană a respins cererea Londrei de a purta discuţii despre Brexit în acest weekend

Uniunea Europeană a respins cererea Londrei de a purta discuţii despre Brexit în acest weekend

05 Oct 2019   •   21:30
Uniunea Europeană a respins cererea Londrei de a purta discuţii despre Brexit în acest weekend

Uniunea Europeană a respins o cerere a Londrei de a purta discuţii despre Brexit în acest weekend, după ce premierul britanic Boris Johnson şi-a reiterat angajamentul ca ţara sa să se retragă din blocul comunitar pe 31 octombrie în pofida riscului de a nu ajunge la un acord cu UE, transmite sâmbătă Reuters.

Comisia Europeană a afirmat că noile propuneri ale lui Boris Johnson referitoare la Brexit nu oferă nicio bază pentru încheierea unui acord de retragere, potrivit postului de televiziune Sky News.

''În acest weekend nu vor avea loc discuţii despre înlocuirea plasei de siguranţă irlandeze'', a declarat Natasha Bertaud, purtătoare de cuvânt a executivului UE. Ea a adăugat că Regatul Unit va primi luni ''o altă oportunitate de a prezenta propunerile sale în detaliu''.

''Dacă am avea discuţi în weekend acestea ar părea negocieri propriu-zise. Suntem încă departe de acel punct'', a afirmat un diplomat european, citat de cotidianul The Times.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a acceptat că trebuie să trimită o scrisoare prin care să solicite o amânare a Brexit-ului dacă nu se ajunge la un nou acord cu Uniunea Europeană, au relatat vineri BBC şi Press Association, citând documente depuse într-o instanţă scoţiană.

O lege adoptată rapid luna trecută de parlament îl obligă pe Johnson să ceară ca plecarea Marii Britanii din UE să fie amânată dacă un nou acord cu Bruxellesul nu este convenit până la 19 octombrie.

În documentele înaintate unui tribunal scoţian de la care militanţii anti-Brexit încearcă să obţină un ordin pentru a-l forţa pe premier să respecte legea în cauză, guvernul britanic susţine că Boris Johnson a acceptat că este obligat să trimită UE o scrisoare prin care să solicite o amânare a ieşirii ţării din blocul comunitar.

Bruxellesul examinează în prezent un nou set de propuneri de la Londra privind graniţa irlandeză, principalul punct de discuţie în negocierile privind Brexit-ul.

Johnson a spus că Marea Britanie a făcut "propuneri constructive şi rezonabile" pentru un acord de ieşire din UE pe 31 octombrie, dar că Brexit-ul va avea loc la această dată "indiferent ce-ar fi". Liderul conservator britanic a declarat în luna septembrie că ar prefera să fie "mort într-un şanţ" decât să ceară o amânare a Brexit-ului.AGERPRES

×
Subiecte în articol: brexit