x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Europeana vrea să retragă "drogurile legale" de pe piaţă

Uniunea Europeana vrea să retragă "drogurile legale" de pe piaţă

19 Apr 2014   •   14:27
Uniunea Europeana vrea să retragă "drogurile legale" de pe piaţă

Parlamentul European a votat pe 17 aprilie reguli noi privind retragerea rapidă de pe piaţa UE a substanţelor psihoactive dăunătoare. Într-un vot separat, deputaţii europeni au decis asupra sancţiunilor mai severe pentru încălcarea interzicerii substanţelor cu risc grav, pedeapsa cu închisoarea ajungând şi până la 10 ani. Noile substanţe psihoactive, sau „drogurile legale”, sunt substanţe dăunătoare, folosite de multe ori în UE ca alternativă la drogurile ilegale precum cocaina şi ecstasy, în special de către tineri. Noile substanţe psihoactive pot fi utilizate legitim, de exemplu pentru producerea medicamentelor şi în industria chimică. Când sunt folosite ca droguri, au capacitatea de a stimula sistemul nervos central, ducând la halucinaţii, schimbarea funcţiilor motorii, a gândirii, a comportamentului şi a percepţiilor.

Tot mai populare

Substanţele psihoactive se vând în magazine „specializate” sau pe internet, dar unele sunt disponibile şi la vânzătorii ilegali. Consumul de substanţe psihoactive noi este în creştere în Europa, fiind folosite în principal de către tineri. Conform unui sondaj Eurobarometru despre atitudinile tinerilor faţă de droguri, 5% din tinerii UE au folosit astfel de substanţe cel puţin o dată în viaţă, cu 16% în Irlanda şi 10% în Polonia, Letonia şi Regatul Unit. Lipsa dovezilor ştiinţifice de încredere face ca evaluarea riscului să fie o adevărată provocare. Este o problemă legată de sănătate, siguranţă şi protecţia consumatorului în general.

La întrebarea de ce nu sunt interzise în statele membre, reprezentanţii Parlamentului European susţin că acestea sunt lansate pe piaţă prea repede, iar autorităţile nu au capacitatea necesară de a reacţiona îndeajuns de rapid. În 2010 a fost înregistrat un număr record de noi substanţe psihoactive (41), aproape o treime din toate substanţele cunoscute din 2005. Parlamentul European recomandă o acţiune mai rapidă, mai eficientă şi mai bine proporţionată la nivel UE. Substanţele bănuite că ar fi periculoase pentru sănătatea publică vor fi retrase temporar de pe piaţa consumatorilor, pe perioada în care sunt evaluate. Substanţele cu risc grav vor fi supuse dreptului penal, deoarece sunt considerate droguri ilegale. (D.I)

 

×