x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Pericolul Coreei de Nord. Kim Jong Un promite că țara va deveni o putere militară redutabilă

UPDATE Pericolul Coreei de Nord. Kim Jong Un promite că țara va deveni o putere militară redutabilă

28 Mar 2022   •   10:47
UPDATE Pericolul Coreei de Nord. Kim Jong Un promite că țara va deveni o putere militară redutabilă
Sursa foto: Hepta

Coreea de Nord va fi o putere militară redutabilă, a promis președintele Kim Jong Un, după testul cu racheta intercontinentală lansată în Marea Japoniei, scrie AFP.

''Vom continua să ne urmăm obiectivul de consolidare a capacităţilor de apărare naţională şi să dezvoltăm mai multe mijloace puternice de a lovi, pentru ca armata noastră populară să fie echipată'', a declarat Kim Jong Un.

Phenianul a lansat, pe 25 martie,  o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu rază lungă de acţiune. Aceasta se numește Hwasong-17  și este supranumită ''racheta monstru''. 

Coreea  de Nord a realizat 10 teste cu rachete de la începutul anului.

ȘTIRE INIȚIALĂ Coreea de Nord a efectuat teste cu "un proiectil neidentificat" cu rază lungă de acțiune în Marea Japoniei, transmit Coreea de Sud și Japonia. Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a confirmat că proiectilul lansat de Phenian în Marea Japoniei a fost ICBM, scrie Reuters.

Lansarea rachetei ICBM de către Coreea de Nord ridică nivelul de alertă la adresa securității, spune ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi. 

"Este o ameninţare serioasă la adresa păcii şi stabilităţii Japoniei şi comunităţii internaţionale, trecând la o dimensiune diferită de la seria de lansări anterioare de rachete", a spus acesta.

Racheta a fost lansată lansată de pe Aeroportul Internaţional Phenian, a zburat la o altitudinede peste 6.000 de kilometri pe o distanţă de 1.090 kilometri "înainte de a lovi cu precizie zona prestabilită în apele libere" ale Mării Japoniei. "Testul-lansare a dovedit clar că toţi parametrii sistemului de armă au îndeplinit exact cerinţele de proiectare", arată agenția presei de stat nord-coreene KCNA. 

UPDATE2 SUA impune noi sancțiuni Coreei de Nord dar și a unor companii ruse după lansarea unei rachete balistice intercontinentale în zona maritimă economică exclusivă a Japoniei, scrie AFP. 

"Aceste măsuri fac parte din eforturile noastre continue de a stopa capacitatea RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) de a-şi avansa programul de rachete şi pentru a sublinia rolul nefast jucat de Rusia pe scena mondială", arată Departamentul de Stat.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a confirmat că proiectilul lansat de Phenian în Marea Japoniei a fost ICBM.

Sancțiunile privesc două companii ruse, respectiv Ardis Group şi PFK Profpodşipnik, dar și pe oligarhul Igor Aleksandrovici Miciurin.

Cele asupra Coreei de Nord se referă la Ri Sung Chol, precum şi Biroul de Afaceri Externe al celei de-a doua Academii de Ştiinţe Naturale.

Departamentul de Stat nu a dat detalii cu privire la implicarea acestor persoane fizice și juridice în programul militar al Coreei de Sud. 
 

UPDATE2 Armata Coreei de Sud a răspuns cu mai multe tiruri de rachete la proiectilul lansat de Coreea de Nord, scrie AFP.

"Ca răspuns la lansarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) de către Coreea de Nord, armatele noastre au tras în comun rachete de la sol, de pe mare şi din aer în Marea Japoniei", a anunțat Statul Major interarme.

La rândul său, premierul nipon Fumio Kishida a susținut o declarație în care a spus că tirul cu racheta balistică este un "gest scandalos şi impardonabil". Aceasta  a căzut în zona economică exclusivă maritimă a Japoniei.
"Coreea de Nord ameninţă pacea şi securitatea Japoniei, a regiunii şi a comunităţii internaţional. Este inacceptabil', a afirmat Fumio Kishida de la Bruxelles.

"SUA condamnă cu putere tirul nord-coreean şi vor lua toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea teritoriului american, al Coreei de Sud şi al Japoniei. este o încălcare insolentă a multiplelor rezoluţii ale Consiliul de Securitate al ONU şi creşte inutil tensiunile", a transmis Casa Albă.

UPDATE1 Proiectilul ar fi căzut în apele Japoniei, anunță Ministerul Apărării din această țară. 

"Analizele noastră arată că racheta balistică a zburat timp de 71 minute şi a căzut la ora 15.44 (06.44 GMT) în zona economică exclusivă, în Marea Japoniei, la circa 150 km vest de peninsula Oshima, de pe insula nordică Hokkaido. Având în vedere că racheta balistică a zburat de această dată la o altitudine de peste 6.000 km, ceea ce este mult mai sus decât racheta ICBM Hwasong-15 care a fost lansată în noiembrie 2017, noi credem că aceasta de astăzi este o nouă ICBM", a spus Makoto Oniki, ministrul adjunct al Apărării.

Deocamdată nu au fost raportate pagube asupra unor nave sau avioane aflate în zonă. 

Însă oficialul japoneză consideră că acest test reprezintă o amenințare serioasă pentru Japonia. 

"În momentul în care lumea se confruntă cu invadarea Ucrainei de către Rusia, Coreea de Nord îşi continuă tirurile, ceea ce agravează unilateral provocările împotriva comunităţii internaţionale și este absolut impardonabil", a spus el.

ȘTIRE INIȚIALĂ "Coreea de Nord a tras un proiectil neidentificat spre est", au anunțat șefii de Stat Major interarme din Seul. 

Și paza de coastă a Japoniei a trimis un mesaj de alertă către navele aflate în zonă cu privire la "o rachetă balistică trasă dinspre Coreea de Nord".

Acțiunea ar fi a 13-a efectuată de  Coreea  de Nord de la începtul anului. fapt ce provoacă îngrijorare la nivel internațional. 

Experții militari cred că ar fi vorba despre o rachetă balistică intercontinentală Hwasong-17, numită și "racheta monstru".

Coreea de Nord a efectuat, duminică, mai multe tiruri cu lansatoare de rachete, potrivit Coreei de Sud.

De asemenea, Coreea de Sud și Statele Unite au avertizat că Pheniantul pregătește lansarea unei rachete balistice intercontinentale, încălcând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

Este de așteptat ca această țară să lanseze o rachetă pe 15 aprilie 2022, pentru a sărbători 100 de ani de la nașterea lui Kim Ir Sen. 
 

×
Subiecte în articol: coreea de nord racheta balistica