x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Liderul opoziției ruse a fost otrăvit. Ce spun autoritățile de la Kremlin

UPDATE Liderul opoziției ruse a fost otrăvit. Ce spun autoritățile de la Kremlin

20 Aug 2020   •   16:27
UPDATE Liderul opoziției ruse a fost otrăvit. Ce spun autoritățile de la Kremlin

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis urări de sănătate liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi. Acesta se află în comă și este internat într-un spital din Siberia, după ce i s-a făcut rău în timpul unei călătorii cu avionul. Există suspiciuni de otrăvire, transmite AFP.

Acesta se întorcea de la Tomsk, la Moscova dar aeronava a aterizat de urgență la Omsk din cauza stării grave de sănătate a politicianului.

"Ştim că se află într-o stare gravă. Ca în cazul oricărui cetăţean rus, îi urăm însănătoşire rapidă", le-a declarat Peskov.

"Medicii fac tot posibilul săi- salveze viața", a declarat Anatoli Kalinicenko, directorul adjunct al Spitalului de Urgenţă Nr. 1 din Omsk. El a mai precizat că starea acestuia este stabilă și încă nu au ieșit rezultatele testelor. 

Purtătoarea de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, Kira Iarmîş, s-a declarat convinsă că Navalnîi a fost otrăvit intenționat.
"Presupunem că Aleksei a fost otrăvit cu ceva ce a fost pus în ceaiul său. Este singura băutură pe care el a consumat-o în această dimineaţă. Doctorii spun că toxina a fost absorbită mai repede din cauza lichidului fierbinte. Aleksei se află acum în stare de inconştienţă", a scris ea pe Twitter.

Poliţia şi membri ai Comitetului de Anchetă au ajuns la spitalul din Omsk și au cerut să vadă lucrurile personale ale victimei.

Principalul opozant al Kremlinului, ale cărui dezvăluiri despre corupţia din Rusia sunt amplu distribuite pe reţelele de socializare, a mai fost victima unor atacuri fizice în trecut. În 2017, el a fost stropit în ochi cu un produs antiseptic la Moscova.

 

UPDATE 1 Liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, se află în comă la spitalul din orașul Omsk, Siberia, după ce a băut o ceaşcă de ceai, în care ar fi fost pusă otravă, transmite Reuters. El este ventilat artificial.

"Doctorii spun că toxina a fost absorbită mai repede, odată cu lichidul fierbinte. Aleksei este acum în stare de inconştienţă", a spus Kira Iarmîș, purtătoarea de cuvânt a acestuia.

Testele medicale sunt așteptate în cursul zilei de astăzi. 

Iarmîș nu a precizat cine l-ar fi putut otrăvi pe Navalnîi, dar a sesizat poliția. 

La alegerile regionale, care vor avea loc în Federaţia Rusă luna viitoare, urmau să participe Aleksei Navalnîi şi aliaţii săi.

Un pasager aflat în același avion cu principalul opozant al lui Vladimir Putin a relatat incidentul pe o rețea de socializare.

"La începutul zborului, Aleksei Navalnîi s-a dus la toaletă şi nu s-a mai întors. Se simțea foarte rău. Au încercat să-l ajute să-şi revină, dar el striga de durere", a scris Pavel Lebedev.

Navalnîi a băut o ceaşcă de ceai la o cafenea pe aeroportul din Tomsk, înainte să se îmbarce în avion, a explicat Iarmîş. Proprietarii cafenelei spun că verifică acum camerele de supraveghere pentru a încerca să afle ce s-a întâmplat. Avionul în care se afla acesta a aterizat de urgenţă la Omsk.

Echipajul companiei aeriene S7, cu al cărei avion a călătorit liderul opoziţiei ruse, a spus că Navalnîi a început să se simtă rău la foarte scurt timp după decolare, iar căpitanul a decis să aterizeze de urgenţă pe cel mai apropiat aeroport. Acesta nu a băut şi nu a mâncat nimic la bordul avionului.

Medicul Anatoli Kalinișenko, de la spitalul din Omsk, unde a fost internat politicianul, a declarat că încă nu se știe cauza problemelor de sănătate ale pacientului. Unul dintre diagnosticele luate în considerare este intoxicația, dar se așteaptă rezultatele testelor. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, a fost internat într-un spital din oraşul Omsk, Siberia. Starea de sănătate a acestuia este gravă, după cum a declarat medicul șef al unității sanitare, transmite Reuters.

Acum se află la terapie intensivă, fiind inconștient. Navalnîi a început să se simtă rău după ce a urcat la bordul uni avion, pe aeroportul din Tomsk.

După ce avionul a aterizat de urgență la Omsk, acesta a fost transportat la spital. 

Purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmîş, a declarat că Navalnîi prezintă simptome de otrăvire.

"Presupunem că Aleksei a fost otrăvit cu ceva ce a fost pus în ceaiul său. Este singura băutură pe care a consumat-o în această dimineaţă", a precizat ea.

Iarmîş a amintit de un incident similar, anul trecut, când Navalnîi a avut o reacție alergică acută. Medicii au spus atunci că ar fi fost provocată de o substanță chimică necunoscută.

Alexei Navalnîi are 44 de ani, este avocat și activist anticorupție. A stat de mai multe ori în închisoare pentru organizarea de proteste anti-Kremlin.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că hotărârile instanțelor ruse care l-au condamnat pe acesta la închisoare, în anii 2021 și 2014, i-au încălcat drepturile și libertățile. Autoritățile de la Moscova contestă decizia CEDO.

 

×