x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Negocierile de pace Rusia-Ucraina s-au reluat. Discuții DURE între cele două state

UPDATE Negocierile de pace Rusia-Ucraina s-au reluat. Discuții DURE între cele două state

15 Mar 2022   •   16:57
UPDATE Negocierile de pace Rusia-Ucraina s-au reluat. Discuții DURE între cele două state
Sursa foto: Hepta

O nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene a început, astăzi, prin videoconferință, însă nu par să ducă la rezultate semnificative.

''Se desfăşoară în acest moment o discuţie foarte dură între părţi'', a anunțat negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, citat de EFE.

De cealaltă parte, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a reafirmat cerințele Moscovei privind neutralitatea și demilitarizarea Ucrainei.

''Negocierile în desfăşurare au ca obiectiv asigurarea statutului militar neutru al Ucrainei, în contextul garanţiilor de securitate pentru toţi participanţii la acest proces, împreună cu demilitarizarea Ucrainei, astfel încât nicio ameninţare pentru Rusia să nu provină de pe teritoriul său'', a amintit acesta.

Obiectivele Kiev-ului la aceste discuții sunt armistițiu imediat și retragerea trupelor ruse.

''Trebuie să rezistăm şi să luptăm pentru a câştiga, pentru a ajunge la o pace pe care ucrainenii o merită, o pace corectă cu garanţii de securitate pentru statul nostru, pentru poporul nostru. Şi pentru a le transpune în scris la negocieri, negocieri dificile'', a transmis, ieri, preşedintele Volodimir Zelenski.

Rusia vrea neutralitatea și demilitarizarea Ucrainei, recunoașterea suveranității asupra Peninsulei Crimeea și independența regiunii Donbas. 

ȘTIRE INIȚIALĂ O nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene a început, astăzi, prin videoconferință. Kremlinul spune că orice pronostic este prematur, în timp ce Kievul estimează că un acord de pace ar fi posibil până în luna mai, scrie AFP.

"Munca celor două delegaţii continuă prin videoconferinţă, aceasta este o activitate complexă şi faptul că ea continuă este deja un lucru pozitiv. Nu vrem să facem pronosticuri deocamdată", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Acesta precizează că preferă să aştepte "rezultate tangibile înainte de a informa populaţiile celor două ţări".

Peskov crede că este prea devreme pentru a de vorbi de un acord.  "Aceasta face, de asemenea, parte din discuţii" spune acesta.

Însă consilierul preşedinţiei ucrainene, Oleksii Arestovici, estimează că încheierea unui acord de pace ar fi posibilă în următoarele săptămâni. 

"Cred că cel târziu în luna mai ar trebui foarte probabil să ajungem la un acord de pace, şi poate că mult mai repede. Ne aflăm la o răscruce. Fie vom conveni asupra unui acord în timpul actualelor negocieri, fie ruşii vor întreprinde o nouă tentativă de ofensivă, şi apoi vor avea loc noi negocieri", a spus acesta pe YouTube.

Negocierile au început ieri dar a fost stabilită o pauză tehnică. 


 

×
Subiecte în articol: negocieri Rusia ucraina