x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Utile: credite pentru imigranTii ilegali

Utile: credite pentru imigranTii ilegali

05 Ian 2005   •   00:00

Prin intermediul unui program lansat recent, o agentie sustinuta de Guvernul american in Wisconsin ii ajuta pe imigrantii ilegali sa obtina mai usor imprumuturi sau ipoteci pentru case.

Click pentru a mari imaginea
PROGRAM. Bancile au dat credite pentru ipoteci
Imigrantii care nu au numere de securitate sociala pot folosi o taxa alternativa pentru a-si putea finanta constructia sau modernizarea unei case noi, sub proiectul dezvoltat de Autoritatea pentru Dezvoltarea Economica a Caselor (ADEC), informeaza Associated Press. Foarte multi detinatori ai Taxei Individuale pentru Numarul de Identificare (TINI) traiesc si muncesc ilegal pe teritoriul acestei tari si chiar platesc taxele si impozitele de rigoare.

REACTII. Unii spun ca programul institutiei din Wisconsin este un exemplu despre cum marile companii incep sa recunoasca potentialul de munca al imigrantilor. Criticii sustin insa ca acest program se refera doar la cei care incalca legile imigratiei. "Exista mai multe banci care au acordat deja credite pentru ipoteci imigrantilor, insa ADEC este considerata a fi prima organizatie non-guvernamentala care a acordat asemenea imprumuturi", a apreciat Geoff Cooper, directorul Departamentului de comert din cadrul companiei MGIC Investments. Agentia a depistat anul trecut mai mult de 4.000 de imprumuturi acordate pentru ipoteci si a girat pentru 87 de ipoteci. "Autoritatile au cerut chiar dezvoltarea programului si in regiunea Racine", a declarat Ron Legro, purtatorul de cuvant al ADEC, cu toate ca senatorul regiunii, Glenn Grothman, a amenintat ca va pune capat acestui program. "Este o insulta la adresa autoritatilor de granita, prin care oficialii incearca sa forteze legile cu privire la imigratie. Este si o insulta la adresa celor care asteapta sa ajunga aici in mod legal, insa nu o pot face din diferite motive", a subliniat Glenn Grothman.

BENEFICII. Pentru a obtine profituri mai mari, bancile particulare au acordat deja ipoteci si au deschis credite pentru detinatorii TINI-ului. MGIC, o companie din Milwaukee bazata pe acordarea creditelor, a inceput sa acorde imprumuturi inca din toamna anului trecut. Taxa pentru numar le permite agentilor bancari sa afle identitatea imigrantilor, care ar putea folosi numere false. (Anca Alexe, Maria Toader)

×
Subiecte în articol: diaspora