x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China: Utilizatorii de date mobile, scanați facial

China: Utilizatorii de date mobile, scanați facial

de Şerban Mihăilă    |    02 Dec 2019   •   11:29
China: Utilizatorii de date mobile, scanați facial

Chinezii sunt obligați, de acum înainte, să facă o scanare facială, atunci când se abonează la noi operatori de telefonie mobilă și Internet. Prin această măsură draconică, regimul de la Beijing vrea să verifice identitățile sutelor de milioane de utilizatori de Internet și să controleze mediul online. Noua legislație în domeniul comunicațiilor a intrat în vigoare ieri. În spațiul online, mii de utilizatori ai rețelelor sociale și-au exprimat îngrijorarea față de măsura impusă de Partidul Comunist.

 

China utilizează deja tehnologia recunoașterii faciale pentru a-și monitoriza populația și este unul dintre liderii mondiali în acest domeniu. Extinderea și intensificarea utilizării unei tehnologii de intruziune pe teritoriul țării provoacă ample dezbateri pe tema controlului exacerbat pe care regimul de la Beijing îl instaurează tot mai agresiv. Până acum, atunci când chinezii încheiau contracte pentru achiziționarea de telefoane sau de servicii de date mobile, ei trebuiau să prezinte cărțile de identificare și să fie fotografiați. Începând de ieri, ei vor fi supuși și unei scanări faciale, verificându-se astfel dacă sunt, într-adevăr, cine susțin că sunt, atunci când prezintă actele de identificare. De ani de zile, Partidul Comunist încearcă să impună legi prin care să se asigure că toți utilizatori de Internet folosesc identități reale, amintește BBC. În 2017, spre exemplu, legislația adoptată la momentul respectiv solicita platformelor de Internet să verifice identitatea reală a utilizatorilor, înainte să le permită să posteze online. Noua legislație pentru operatorii telecom este descrisă de Ministerul chinez al Industriei și Tehnologiei Informației drept o cale de a „întări” acest sistem și de a oferi guvernului posibilitatea de a-i verifica pe toți utilizatorii de telefoane mobile, scrie BBC. Majoritatea utilizatorilor chinezi accesează Internetul de pe telefoanele mobile, precizează aceeași sursă.

„Big Brother” China

Deseori, statul chinez este descris drept un „Big Brother”, care monitorizează cu atenție toate mișcările cetățenilor săi. În 2017, China avea instalate pe întreg teritoriul țării 170 de milioane de camere de supraveghere cu circuit închis, urmând să amplaseze încă 400 de milioane până în 2020. China pune la punct și un „sistem de credite sociale”, o imensă bază de date care oferă punctaje pentru comportamentul și interacțiunile publice ale tuturor cetățenilor săi. Obiectivul final este ca, până în 2020, fiecare chinez să fie introdus în această bază de date, care compilează informații fiscale și guvernamentale pentru clasificarea cetățenilor. Recunoașterea facială joacă un rol cheie în sistemul de supraveghere conceput de Beijing și a fost prezentat drept o modalitate eficientă de a prinde infractorii și teroriștii. Anul trecut, mass-media chineze au anunțat că, utilizând tehnologia de supraveghere, poliția a reușit să găsească un prizonier evadat, care încerca să se ascundă într-o mulțime de 60.000 de oameni, la un concert. În același timp, tehnologia a fost utilizată și pentru a reține militanți uiguri, precum și alți opozanți ai regimului de la Beijing, ce aparțin altor minorități etnice.

 

China vrea să scape de telefoanele anonime și conturile false de Internet, în încercarea de a monitoriza pe toată lumea”.

Jeffrey Ding, cercetător în inteligență artificială la Oxford

×