x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Valérie Trierweiler – Portret de Primă Doamnă a Franţei

Valérie Trierweiler – Portret de Primă Doamnă a Franţei

de Matei Vişniec    |    07 Mai 2012   •   13:26
Valérie Trierweiler – Portret de Primă Doamnă a Franţei
Corespondenta de la Paris
Numele ei este Valérie Trierweiler, a avut un rol discret dar extrem de important in alegerea lui Francois Hollande la Palatul Elysée si a devenit acum Prima Doamna a Frantei. In varsa de 47 de ani, eleganta, adepta mai degraba a stilului clasic, retinuta in gesturi, Valérie Trierweiler atrage acum atentia mediilor de informare, si pe buna dreptate, dar refuza sa se expuna prea mult pentru ca este ea insasi jurnalista si stie cum functioneaza masina mediatica. Dupa studii de stiinte politice la Sorbona, Valérie Trierweiler a devenit jurnalista la Paris Match si animatoarea unei emisiuni la canalul de televiziune Direct 8.

Povesti de alcov la nivel inalt
In Franta exista o lege nescrisa, care merita elogiata, in vitutea careia intre viata privata si cea politica se instaleaza o linie de demarcatie (sau mai degraba un zid) pe care mediile de informare il respecta totusi cu multa decenta. Un om ca Francois Hollande, care a dat dovada de prea putin respect pentru institutia casatoriei, care a avut patru copii cu o precedenta partenera de viata pe nume Ségolène Royale, si care din 2006 traieste cu Valérie Trierweiler (avind si ea trei copii dintr-o legatura precedenta), un astfel de om n-ar fi avut nici o sansa sa devina presedinte in Statele Unite de exemplu, sau prim-ministru in Marea Britanie. Franta ramine, din acest punct de vedere, un exemplu unic. Absolut nimeni, nici macar adversarii sai cei mai inversunati, nu i-a adus vreun repros moral lui Francois Hollande ca s-a indragostit la un moment dat de o alta femeie, dupa cum nici lui Nicolas Sarkozy nu i s-a adus vreun repros ca a divortat in plin mandat prezidential.

Valérie Trierweiler si-a inceput cariera de jurnalista in 1988 si a fost, o vreme, critic litrerar… Cu Francois Hollande s-a intilnit profesional vorbind in contextul alegerilor prezidentiale din 1988, dar relatia lor sentimentala, scriu ziaristii francezi, a inceput in 2005. Abia in 2010 insa ei si-au "oficializat" relatia si au inceput sa iasa impreuna in public.

Valérie Trierweiler este o fiinta pudica si nu-i place sa acorde prea multe interviuri si nici sa apara in lumina reflectoarelor, in ciuda faptului ca pe fondul campaniei electorale a fost asediata de propuneri.

Comparata cu Carla Bruni si Ségolène Royal
Gesturile ei si modul in care se imbraca, gusturile si stilul ei sunt insa scrutate insistent de mediile de informare si ea este in mod inevitabil comparata cu Carla Bruni precum si cu Ségolène Royal, fosta partenera de viata a lui Francois Hollande. In paranteza fie spus, s-ar parea ca in 2007 Valérie Trierweiler a preferat sa voteze cu Nicolas Sarkozy si nu cu Ségolène Royal, candidata de atunci a socialistilor la prezidentiale.

Intr-un interviu recent acordat revistei saptaminale Femme actuelle, Valérie Trierweiler povesteste totusi cateva detalii din viata ei de cuplu cu Francois Hollande. Asa aflam care sunt unele mici manii (inofensive de altfel) ale noului presedinte: lasa toate usile de la camere si de la dulapuri deschise. Partenera de viata a omului ca va conduce Franta in urmatorii cinci ani vede insa in aceasta "manie" o trasatura de caracter nobila: pur si simplu Francois Hollande nu este capabil sa inchida usa in fata nimanui.

In alta ordine de idei, Valérie Trieweiler declara ca are intentia sa-si continue cariera chiar daca a devenit Prima Doamna a Frantei, unul din motive fiind faptul ca intelege sa-si sprijine singura, din punct de vedere financiar, cei trei copii, trei baieti. "Eu trebuie sa-i ajut, nu Francois si nici statul francez", mai spune cea care de pe data de 16 mai va locui la Palatul Elysée.

×