x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Valori scăzute ale emisiilor radioactive în Pacific

Valori scăzute ale emisiilor radioactive în Pacific

18 Mar 2011   •   16:11

La câteva ore după ce Agenţia pentru Securitate Nucleară din Japonia a ridicat cu un punct nivelul accidentului de la centrala nucleară Fukushima pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), deasupra Pacificului materialul radioactiv “călătorea” nestingherit spre Statele Unite. Potrivit oamenilor de ştiinţă, emisiile radioactive deasupra Pacificului se află la valori scăzute şi se disipesc în atmosferă. “Deocamdată nu există nici un pericol pentru Statele Unite sau pentru ţările asiatice”, a declarat Lars-Erik de Geer, directorul pe probleme de cercetare din cadrul unui institut al Armatei suedeze.

Materialul radioactiv produs la Fukushima are un cu totul alt impact pentru cele câteva zeci de muncitori care încearcă să pună în funcţiune reactoarele cu probleme. Cu cât oamenii de află mai aproape de sursă, cu atât pericolul de îmbolnăvire este mai mare, spun cercetătorii care au văzut primele înregistrări ale valorilor de radiaţie înregistrate de o staţie din Kamciatka (Rusia), una dintre cele aproximativ 60 de staţii ale Organizaţiei Tratatului pentru Interzicerea Testelor.

Vineri, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (EIEA), Yukiya Amano, a declarat, la Tokio, după o întrevedere cu premierul nipon, că “o cursă contracronometru” este angajată pentru răcirea reactoarelor centralei avariate care se află în “stare foarte gravă”. Şeful AIEA a anunţat că Agenţia va măsura nivelul de radioactivitate la Tokio începând de vineri seara, răspunzând astfel dorinţelor japonezilor ca un organism independent de statul nipon să efectueze astfel de măsurători.

×
Subiecte în articol: japonia pacific radioactivitate