x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Varianta de COVID care domină SUA, preponderentă și în Europa în câteva săptămâni

Varianta de COVID care domină SUA, preponderentă și în Europa în câteva săptămâni

de Redacția Jurnalul    |    07 Ian 2023   •   13:20
Varianta de COVID care domină SUA, preponderentă și în Europa în câteva săptămâni

Varianta de coronavirus care reprezintă acum aproape jumătate din totalul noilor infecții din SUA va deveni dominantă în Europa în câteva săptămâni.

Conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, XBB.1.5 a reprezentat aproape jumătate din totalul noilor infecții din SUA, relatează DPA.

"Se poate spune cu o oarecare certitudine de pronostic că această variantă va deveni dominantă și în țara noastră", a declarat epidemiologul Hajo Zeeb, de la Institutul Leibniz pentru cercetare în domeniul prevenirii și epidemiologie din Bremen.

"XBB.1.5 se lovește de imunitatea în scădere la persoanele a căror vaccinare sau infectare a avut loc cu ceva timp în urmă", a spus Zeeb: "Mai întâi în SUA și apoi, ulterior, aici, în Germania".

Varianta, descoperită în octombrie, s-a răspândit rapid în nord-estul SUA și a dominat infecțiile de la jumătatea lunii decembrie, a declarat Richard Neher, șeful grupului de cercetare Evolution of Viruses and Bacteria Research Group de la Universitatea din Basel.

În afara părții de nord-est a SUA, varianta este mai puțin frecventă, dar devine tot mai răspândită, a spus el.

Deocamdată există puține informații despre gravitatea bolii provocate de variantă, a spus Neher, în condițiile în care cazurile și spitalizările au crescut în întreaga SUA, nu doar în regiunile în care XBB.1.5 era dominant.

Acest lucru poate semnala faptul că severitatea nu este semnificativ diferită de alte variante aflate în circulație.

Ministrul german al sănătății, Karl Lauterbach, și-a exprimat joi îngrijorarea cu privire la această variantă.

"Să sperăm că vom trece de iarnă înainte ca o astfel de variantă să se răspândească și aici", a scris Lauterbach pe Twitter.

(sursa: Mediafax)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: COVID sua