x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Veniturile grupării Statul Islamic au scăzut, dar acest lucru nu implică o scădere a ameninţării teroriste

Veniturile grupării Statul Islamic au scăzut, dar acest lucru nu implică o scădere a ameninţării teroriste

17 Feb 2017   •   18:16
Veniturile grupării Statul Islamic au scăzut, dar acest lucru nu implică o scădere a ameninţării teroriste

Veniturile financiare ale grupării jihadiste Statul Islamic s-au redus la jumătate în ultimii doi ani, relevă un studiu elaborat de King's College of London împreună cu compania de consultanţă Ernst&Young, care a fost consultat de publicaţia germană Der Spiegel, relatează vineri agenţia EFE.

Documentul, ce va fi prezentat la Conferinţa de Securitate de la Munchen, menţionează că anul trecut gruparea Statul Islamic a obţinut venituri în valoare de aproximativ 870 de milioane de dolari, în timp ce în anul 2014 acestea au fost de circa 1.890 de milioane de dolari.

Conform autorilor studiului, această scădere notabilă a încasărilor este efectul restrângerii teritoriilor controlate de gruparea jihadistă, care înregistrează în ultima vreme înfrângeri militare succesive. Odată cu pierdere de teritorii scad şi 'impozitele' percepute, precum şi încasările din vânzările de petrol.

Cât despre sumele obţinute în urma răscumpărărilor persoanelor răpite şi din comercializarea obiectelor patrimoniului istoric, în acest studiu se estimează că valoare lor este puţin relevantă.

Totuşi, diminuarea semnificativă a resurselor financiare nu presupune şi o diminuare a ameninţării teroriste, avertizează Peter Neumann, unul dintre autorii analizei, el dând exemplul atentatelor comise pe 13 noiembrie 2015 la Paris şi pentru care teroriştii au cheltuit în total numai aproximativ 20.000 de euro, conform estimării autorităţilor franceze.

Sursa - AGERPRES

×
Subiecte în articol: isis statul islamic venituri