x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oroare în Maui: Victimele în masă ale incendiului devastator, identificate de medici, dentiști și antropologi

Oroare în Maui: Victimele în masă ale incendiului devastator, identificate de medici, dentiști și antropologi

de Redacția Jurnalul    |    21 Aug 2023   •   09:15
Oroare în Maui: Victimele în masă ale incendiului devastator, identificate de medici, dentiști și antropologi
Sursa foto: Hepta

Într-o morgă improvizată lângă cabinetul medicului legist din Maui, o echipă de specialiști - inclusiv criminaliști, tehnicieni de radiologie, experți în amprente și dentiști criminaliști - lucrează 12 ore pe zi pentru a identifica rămășițele carbonizate ale victimelor incendiului de luna aceasta.

Aceștia sunt membri ai programului federal Disaster Mortuary Operational Response Team, sau DMORT, desfășurat atunci când un incident cu victime în masă copleșește autoritățile locale, scrie Reuters.

Experiența vastă a echipei subliniază dificultatea sarcinii cu care se confruntă. Numărul victimelor este necunoscut, sute de persoane rămân pe listele celor dispăruți, iar în unele cazuri, focul a mistuit toate cadavrele și au rămas puține rămășițe.

Munca este de o importanță vitală, familiile fiind disperate să afle soarta rudelor lor - și să aibă șansa de a-și lua rămas bun.

Bilanțul victimelor din orașul devastat Lahaina a depășit 100 de morți, dar doar câțiva au fost identificați oficial, ceea ce subliniază drumul lung care mai este de parcurs.

„Este atât de important pentru familii să îi recupereze pe cei dragi - aceasta este misiunea noastră, iar atunci când reușim acest lucru, este o zi minunată”, a declarat Frank Sebastian, în vârstă de 68 de ani, comandantul DMORT Maui și medic legist pensionat din zona Seattle.

Există 10 DMORT-uri regionale în Statele Unite, formate din peste 600 de membri civili, care intră în acțiune în caz de dezastre, cum ar fi accidente aviatice, uragane și atacuri în masă, cum ar fi cele din 11 septembrie 2001.

Deși munca poate fi solicitantă din punct de vedere emoțional, membrii DMORT se confruntă deja cu moartea în munca lor de zi cu zi ca directori de pompe funebre, medici legiști și criminaliști. Aceștia sunt mai bine pregătiți decât majoritatea să își suprime sentimentele și să se concentreze asupra misiunii pe care o au de îndeplinit.

„Mă confrunt cu lucruri pe care majoritatea oamenilor nu le înțeleg sau nu le-ar putea procesa zilnic”, a declarat Kathryn Pinneri, membru DMORT de mult timp și patolog care conduce departamentul de servicii medico-legale din Montgomery County, Texas.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: victime maui