x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Victorie imensă pentru Macron

Victorie imensă pentru Macron

13 Iun 2017   •   13:35
Victorie imensă pentru Macron

Partidul centrist al noului președinte francez Emmanuel Macron se pregătește să obțină o majoritate zdrobitoare în Adunarea Națională (camera inferioară) după ce a pulverizat partidele tradiționale și extrema dreaptă în primul tur al alegerilor legislative de duminică, comentează AFP.

Dispunând de aproximativ o treime din voturi, mișcarea prezidențială „La Republique En Marche” (LREM) și aliații săi centriști vor obține în al doilea tur al alegerilor parlamentare, duminica viitoare, între 400 și 445 de locuri din cele 577 ale Adunării Naționale, cu mult peste numărul necesar pentru o majoritate absolută, conform estimărilor institutelor de sondare. Acest scor arată performanța unei mișcări care, doar după un an de existență, a reușit să dinamiteze partidele tradiționale de stânga și de dreapta care își împărțeau puterea în Franța de 60 de ani. Potrivit rezultatelor finale publicate de Ministerul francez de Interne, LREM și aliații săi centriști au obținut 32,32% din sufragiile exprimate, la mare distanță de dreapta (21,56%) și de partidul de extrema dreaptă Frontul Național (13,20%). „Franța Nesupusă” (France Insoumise, LFI), partidul stângii radicale condus de Jean-Luc Melenchon, și Partidul Comunist au obținut împreună 13,74% din voturi, iar Partidul Socialist și aliații săi 9,51%, în timp ce ecologiștii doar 4,30%. Absenteismul a atins un nivel record de 51,29%. Dreapta, care spera să-l forțeze pe Macron la coabitare, ar obține între 70 și 130 de locuri în Adunarea Națională. La stânga, Partidul Socialist al fostului președinte Francois Hollande, care controla jumătate din Adunarea Națională care și-a încheiat mandatul, a obținut mai puțin de 40 de locuri.

Partidul extremei drepte Frontul Național, condus de Marine Le Pen, a suferit o înfrângere zdrobitoare: estimările îi acordă între unu și 10 locuri în noul parlament.

 

La doar o lună după victoria din prezidențiale, Macron câștigă și parlamentul.

×
Subiecte în articol: emmanuel macron